Frissen Vasból

2021.06.27. 07:00

Kiskert a tömbház negyedik emeleti erkélyén – Kertészkedésbe kezdett egy sárvári pár

Sokan sokféle új dologba vágtak bele a koronavírus-járvány hozta tavalyi leállásban. Berkes Szabina és párja, Figder-Molnár Gábor mertek nagyot álmodni és kertet telepítettek negyedik emeleti lakásuk erkélyére.

Polgár Patrícia

Berkes Szabina és Figder Molnár Gábor paprikát, paradicsomot, epret, salátát, fűszereket, fákat termelnek és nevelnek Sárváron a Laktanya utca egyik ház 4. emeleti lakásának balkonján. 20210609 Sárvár Fotó: Benkő Sándor BS Vas Népe

Fotó: Benkő Sándor

Mindketten már gyerekkorukban hozzászoktak a természet közelségéhez. Szabina egy kis faluból származik, Gábor, bár városban nőtt fel, rengeteg időt töltött a nagyszüleinél. Emellett kertépítőnek tanult, jelenleg tájépítészettel és gyepfenntartással foglalkozik. Így adott volt, hogy közös otthonukban is szeretnék, ha jelen lennének a növények. A fiatal már három évvel ezelőtt, a költözéskor ötletelt és tervezgetett, hogy milyen erkélyt szeretne majd. Aztán amikor beütött a koronavírus-járvány, Szabinának rengeteg ideje szabadult fel, és bár Gábor többet dolgozott, mindent ketten, közös erejükből újítottak fel erkélyükön, ahol a régi tulajdonos a járólapon, csempén, két széken és egy asztalkán kívül semmit nem hagyott.

A pár maga festette le a falakat. Maguk rakták le a faburkolatot a padlóra, az erkélykorlát beeső részét lécekkel egészítették ki, így kapták meg az ültetőfelületet. Ezt kibélelték tavakhoz készült fóliával, feltöltötték földdel és betelepítették a növényekkel. Az erkély két oldalára szintén léceket barkácsoltak – ezeket hely híján a nappaliban festették le –, majd rájuk akasztották a virág- és fűszernövénytartókat. A méretre szabott tárolót és az asztalt is Gábor saját kezűleg készítette el. Azóta ledszalagok és kis lampionok adják meg az erkély esti hangulatát.

A kiskertbe elsőként fűszernövényeket és salátaféléket telepítettek. Erkélykertjükben ma már megterem a citromfű, a borsmenta, a kakukkfű, a rozmaring, a különböző paprikafélék, az eper, a hagyma, a paradicsom, a levendula, a különféle saláták és a szárzeller is.

– Tavaly a paradicsomok annyira jól érezték magukat az erkélyen, hogy egész nyáron, sőt októberig elláttak bennünket a termésükkel – meséli Szabina. Sikerült a többi mellett egy olyan paradicsomfajtát is választaniuk, amit bár balkonparadicsomként vettek, csaknem másfél méteres magasságával elérte az erkély tetejét. A múlt évben megpróbálkoztak a tökültetéssel is, ami bár megmaradt, termése nem fejlődött ki teljesen.

Az ehető növényeken kívül a páros főként évelő dísznövények nevelgetésén fáradozik: árnyéktűrő virágos növényeket, mint például a geraniumot, másik nevén gólyaorrot; hostát, azaz árnyékliliomot; valamint szédumokat, például varjúhájat ültettek.

Hotel várja a balkonon a szorgos rovarokat
Fotó: Benkő Sándor

Gábor tájépítészként dolgozik, és vallja, hogy minden növény akkorára nő meg, amekkorára hagyják neki. Ezért párjával a negyedik emeleti kiskertben a fűszernövényeken és zöldségeken túl gyertyánfát és fenyőt, törpe tuját, valamint kúszó növényeket – loncot és borostyánt is nevelgetnek. Bent a konyhaablakukban nevelik az utánpótlást. Ott nődögéltek a kiültetésre váró paradicsomok, paprikák, a bazsalikom és a magról nevelt kakukkfű is.

A pár a megszépülés folyamatától kezdve az erkélyen zajló élet mindennapjait a külön erre a célra létrehozott, kert_a_negyediken nevet viselő Instagram-oldalukon dokumentálja. A közösségi oldalakon tagjai számos kiskertekkel, balkonokkal foglalkozó csoportnak, ezekben örömmel osztják meg tapasztalataikat a növénykedvelőkkel, illetve azokkal, akik még erkélyük berendezése, zöldítése előtt állnak.

Kiemelt képen: Berkes Szabina és Figder-Molnár Gábor minden elképzelésüket saját maguk valósították meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában