támogatott tartalom

2021.06.06. 15:00

„Meggyőzőek az eredmények, de tudok még tovább álmodni” – Botfa Bálinttal beszélgettünk

Szinte hónapra pontosan tíz éve alapította Vasváron a Miell Quality Kft.-t Botfa Bálint. Az autóipari beszállítói termékek megfelelőségét ellenőrző cég mellett mára öt másik vállalkozás alkotja a cégcsoportot, amely emberek százainak ad munkát és több országban jelen van. A 37 éves ügyvezető-tulajdonost nem részegítette meg a siker. A szerencse fia? Lehet, de sok munkával, hittel, bátorsággal és erős akarattal érte el azt, amiről gyermekként álmodott.

Vas Népe

Fotó: VN

Családi házuk szobájában fogalmazódott meg a cégalapítás ötlete 2011-ben. Mivel foglalkozott korábban?

Mióta az eszemet tudom, ambiciózus voltam, erősen mozgatott, hogy valamit létrehozzak. A szombathelyi közgazdasági középiskolában voltam ötödéves, és alig múltam tizennyolc, amikor bt.-t alapítottunk egy barátommal, hogy presszót üzemeltessünk. A hely két évig működött, a társam helyére a bátyám, Balázs lépett. Onnantól kezdve alvállalkozóként először egy, aztán egyre több cégnek dolgoztunk be: megfelelőség-vizsgálaton alapuló minőségellenőrzést végeztünk, ami autóipari termékek válogatását jelentette. Közben logisztikai felsőfokú végzettséget szereztem.

A 2008-as gazdasági világválság idején a külsős szolgáltatók helyett a gyárak az addig kiszervezett munkát saját alkalmazottakkal végezték. Néhány hónapra egy szombathelyi speditőrcég fuvarszervezője lettem, de a vállalkozószellem győzött: 2009 márciusában a testvéremmel megalapítottuk a nemzetközi fuvarozással foglalkozó Boti Team Kft.-t. Az autóipar idővel újra felpörgött, alvállalkozóként megint elkezdtük az alkatrész-válogatást – a két tevékenységet évekig párhuzamosan végeztük időt, energiát és magunkat sem kímélve. 2011 tavaszán eljött az ideje az önállósodásnak: a Miell Quality Kft. ma a MIELL-cégcsoport zászlóshajója. Professzionális szolgáltatásokat nyújtunk autógyáraknak, autóipari beszállítóknak a minőségellenőrzés, a speciális javítások és az interim szolgáltatások területén. Büszke vagyok, hogy a mai napig magyar és családi tulajdonú a cég, a székhelye továbbra is Vasváron van, amellett, hogy Magyarországon kívül Franciaországban, Romániában, Szlovákiában is jelen vagyunk.

Operatívból az évek alatt stratégiai vezetővé vált. Három ügyvezetőtársának adta át a felelősségi köröket. Zökkenőmentesen ment mindez?

A cég dinamikusan növekedett, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy delegálnom kell a feladatokat, átadni a hatásköröket és a fejlődésre koncentrálnom. Inkább a partnerek és a kollégák szokták meg nehezebben, hogy már nem engem kell keresni minden ügyben. Az átszervezés szerencsésen alakult, vezetőtársaimban megtaláltam bizalmasaimat és tulajdonosi szemléletük hozzásegített ahhoz, hogy nyugodtan szabad kezet adjak nekik a rájuk bízott terület irányításában. A Miell Groupot hat cég alkotja a Miell Quality Kft.-vel együtt: a Miell Jobline Kft. a munkaerő-kölcsönző, a Boti Team a fuvarozócég. A TEKT Kft. mérnöki szolgáltatást, tanácsadást, képzéseket nyújt. A portfóliót tovább bővítettük a Multi Partner Solutions Kft.-vel, ami egyedi gépgyártással, tervezéssel foglalkozik. 2016-ban új divízióval bővültünk, a Miell Metallal.

Számított ekkora növekedésre?

Ami az elmúlt tíz évben történt, az valóban túlszárnyalta az elképzeléseimet, mégis tudok tovább álmodni. A magyarországin kívül a további nemzetközi terjeszkedésen dolgozunk. Ami a minőség-ellenőrzés üzletágat illeti, a cél az, hogy egyre több földrészen jelen legyünk. És még valami: a világjárvány megint bebizonyította: elengedhetetlen, hogy több lábon álljunk. Éppen emiatt már idén is két új üzletággal debütáltunk! A Metal Kerítés kültéri és beltéri lézervágott panelek, kerítések gyártásával és telepítésével foglalkozik, a Miell Green projekttel sikerült egy óriási lépést tennünk a környezetvédelem irányába: kerítésléceinket és oszlopainkat saját üzemünkben, teljes egészében selejt ipari hulladékból állítjuk elő.

Számos elismerést bezsebeltek az utóbbi években.

2018-ban a legdinamikusabban fejlődő kkv-ként Pegazus-díjat kaptunk, 2019-ben nagyon büszkén váltunk BÉT50-taggá, erre olyan sikeres, Magyarországon működő és magyar tulajdonú vagy kötődésű vállalatok pályázhatnak, melyek saját területükön már bizonyítottak. Idén Az év cégvezetője verseny középvállalati kategóriájában 3. helyezést értem el, és megnyertem a közönségszavazást. Vezetőként a kezdetektől tanulok, így az utóbbi különösen jó érzéssel töltött el: visszacsatolást adott és újabb lendületet a jövőre nézve. Szintén az idén májusban a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara rangos szakmai elismeréssel jutalmazta cégünket, elnyertük a Megbízható munkaadó 2021/2022 díjat. Büszkeség, hogy a neves szakmai zsűri cégünket a munkatársaink munka- és életkörülményeiről példaértékűen gondoskodó szervezetnek ítélte meg.

Kiemelt képünkön: Botfa Bálint elérte mindazt, amiről gyerekként álmodott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában