körmenet

2021.06.07. 07:00

Megtelt a székesegyház hívekkel – Az úrnapi misét dr. Székely János megyés püspök vezette

Sokan gyűltek össze az úrnapi szentmisére vasárnap a székesegyházban. A szertartást dr. Székely János megyés püspök vezette.

Budai Dávid

Székesegyház, Úrnapi körmenet, 20210606, ut, Szombathely , Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A szomorú, esős idő ellenére szép számmal jelentek meg a hívek vasárnap délelőtt a székesegyházban megtartott úrnapi szentmisén.

Volt, aki egyedül érkezett, de részt vettek a szertartáson teljes családok, karon ülő kisgyermekkel is.

A mise főcelebránsa dr. Székely János megyés püspök volt, így ő vitte az oltáriszentséget a négy oltárhoz, ahol a hagyomány szerint egy-egy evangéliumi részletet olvastak fel, miközben a tömjénfüst illata egyre inkább belengte a templomot. Az Úrnapja Krisztus szent testének és vérének ünnepe. Szentháromság ünnepe utáni csütörtökön, Magyarországon a következő vasárnapon tartott főünnep. A nagycsütörtök a nagyhét hangulata miatt nem tudja az öröm hangulatát kellőképpen kifejezni – ennek az oltáriszentségben köztünk lévő megtestesült Krisztusnak a lelkes ünneplését szolgálja az Úrnapja.

Az oltáriszentség úrnapi körbehordozásának a néphagyomány a gonoszt, a betegségeket és a természeti csapást elűző erőt tulajdonított. Az ünnepet a székesegyház előtt felállított virággal díszített oltárok is jelezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában