szép otthon

2021.06.20. 07:00

Most érdemes szaporítani a hortenziát

A hortenzia nem olcsó, viszont könnyen szaporítható dugványozással.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Vágjunk le egy tőről néhány kisebb ágat, tegyük vízbe egy órára, majd vágjuk le a levelek felső felét. Kisebb virágcserepekbe tegyünk kávéfiltereket, azok megtartják a nedvességet, és a földet sem engedik kimosódni a cserépből az öntözések során. A föld szerves trágyával és komposzttal kevert legyen, ebbe tegyük a dugványokat, és öntözzük meg őket. Két-három kis faágat vagy pálcikát tegyünk a cserépbe a dugványok mellé, majd fedjük be az egészet cserepestül nejlonzacskóval. A leveleknek nem szabad a zacskóhoz érniük.

Ne legyenek közvetlen napfényen a cserepek, de ne tegyük el azokat szem elől, mert akkor elfeledkezhetünk a rendszeres öntözésükről. Néhány hét alatt gyökeret eresztenek a dugványok, a zacskókat akkor levehetjük. Napos helyre kerüljenek egy hétig még, majd kiültethetjük őket. A legnagyobb sikerrel nyár elején szaporíthatjuk a hortenziát, így a fiatal növénynek még van ideje megerősödni télig. Ültetés után pedig akkor is adjunk neki vizet, ha látszólag nedves a talaj. Ez a levegő kiszorítása miatt nagyon fontos. Balkonládába már ültetéskor kissé ferdén, lehetőleg ne középre helyezzük el a növényt, mert ha támaszkodik a láda szélére, a nagyobb szél nehezebben tesz kárt benne – magyarázza a kertész.

Kiemelt képünkön: A fiatal növénynek még van ideje megerősödni télig

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában