Zörög, csattog a csatornafedél

2021.06.18. 17:30

Panasz: az Újvilág utcában húsz akna van, de csak tizennégynek lett új zárólapja

Kovács József olvasónk panaszolja, hogy az Újvilág utca 32. szám alatt lévő háza előtt a csatornafedél túl hangosan zörög, ha rámennek az autók, s még éjszaka is felriad. Szeretné kicseréltetni, de nem tudja elintézni.

Vas Népe

Kovács József Újvilág utca , panaszos, csatornafedél 20210615 Felsőcsatár Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Elmondása szerint amikor felújították az utcát, mindenhova új fedeleket tettek, de van hat régi, és mind zörög, az ő háza előtt a legjobban. Azt mondja, többször írt levelet az önkormányzatnak, ahonnan megkeresik a vízművet a problémával, személyesen is járt idén kétszer a Vasivíz Zrt. ügyfélfogadásán, hogy a cserét kérje, de nem történik semmi.

Megkérdeztük a Vasivíz Zrt.-t, hogy miért nem cserélik ki a fedelet. A cég válaszában kifejtette, hogy az Újvilág utcában 2019-ben útfelújítást végeztek, új aszfaltréteg került rá. Arról nincs tudomásuk, hogy ennek a munkának a keretében elő volt-e írva a kivitelezőnek az aknafedlapok cseréje is. Az utcában működő szennyvízcsatornán összesen húsz tisztítóakna található a burkolatba épített fedlapokkal, amelyek kereteit szükséges volt az új burkolatszintre emelni.

– A kivitelező megkeresésére felajánlottuk, hogy társaságunk térítésmentesen ad új fedlapokat beépítésre, a régiek helyett – írja levelében a Vasivíz Zrt. – A kivitelező csak részben élt a lehetőséggel: ehhez a munkájához összesen tizennégy teljesen új, korszerű, zajcsillapító betéttel ellátott, öntöttvas fedlapot vett át tőlünk beépítésre térítésmentesen. A többi aknára a régi fedlapok kerültek vissza, melyek közül a panaszos szerint az ingatlanja előtt található hangosan zörög. Az útépítés után az első lakossági panasz beérkezésekor társaságunk szakemberei megkísérelték az új út felbontása nélkül (a felfekvési felület tisztításával, a fedlap elforgatásával a keretben, illetve gumitömítés elhelyezésével) orvosolni a problémát. Mivel a zörgés a bejelentő tapasztalata szerint továbbra sem szűnt meg, a fedlap vagy fedlapok cseréje valószínűleg elkerülhetetlen.

A Vasivíz Zrt. egy jogszabályra hivatkozik, mely szerint az út nem közlekedési célú igénybevétele után, ha a helyreállítás befejezésétől számított három éven belül a közúton süllyedés vagy más hiba keletkezik, a közútkezelői hozzájárulás jogosultja köteles azt kijavítani. Mivel e jogszabály alapján az útnak nem közlekedési célú igénybevételéhez a kivitelező kapott közútkezelői hozzájárulást, és a felajánlott húsz új fedlap beépítésének lehetőségével csak tizennégy esetében élt, a Vasivíz Zrt. álláspontja szerint a zörgő fedlap cseréje az útépítés kivitelezőjének feladata. Ehhez – igény esetén – továbbra is felajánlják az új fedlapot.

Megkerestük az önkormányzatot is, azt írták, hogy az említett fedlap cseréje a zavaró „csattogás” miatt nem a kivitelező, hanem a Vasivíz Zrt. dolga, tekintettel arra, hogy a fedlap a szennyvízcsatorna-­hálózat része, melynek a Vasivíz Zrt. a kezelője.

Kiemelt képünkön: Kovács József hiába sürget megoldást, nincs változás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában