kultúra

2021.06.04. 09:00

Táncos utazás a Kárpát-medencében gencsi és szombathelyi néptáncosokkal

„Száll a lelkem” címmel készítenek filmet a nemzetrészek összetartozásáról a gencsapáti hagyományőrzők és a szombathelyi ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes táncosai.

VN

Fotó: Büki László

A gencsapáti Kezdőkör Egyesület kezdeményezése, hogy a Kárpát-medence országhatárokon kívül rekedt vagy éppen a trianoni határokkal kettészakított néprajzi tájainak táncos és zenei örökségéről nyújtsanak körképet. Molnár Pétertől, a Szökős művészeti vezetőjétől megtudtuk: az összetartozás gondolatát költők, írók és tudósok műveinek szemelvényei jelenítik meg a filmben, a Weöres Sándor Színház művészeinek tolmácsolásában.

A megvalósításban részt vesznek a Reményik Sándor Evangélikus Iskola gyermek és ifjúsági néptáncközösségei, a Vasi Kislegényczéh, Bognár Szilvia, a Boglya és Koprive együttesek, valamint Horváth Attila zenekara. Emellett erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki és muravidéki partnerek szereplése gazdagítja az augusztus 20-án bemutatandó alkotást. A film elkészítését a Bethlen Gábor Alap támo­gatja.

Kiemelt képen: Az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában