Közel, de mégis önállóan

2021.06.17. 07:00

Új épületben a vízügyi igazgatóság szombathelyi szakaszmérnöksége – fotók

Ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének tegnap a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szombathelyi Szakaszmérnökségét a cég Zanati úti, felújított épületében.

Tersztyánszky Krisztina

Vizügyi igazgatóság új épület átadás, 0:30 - 11:00 ÉRKEZÉS 11:00 - 11:10 KÖSZÖNTŐ: LÁNG ISTVÁN FŐIGAZGATÓ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG 11:10 - 11:20 GAÁL RÓBERT IGAZGATÓ NYUGAT-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG 11.20 - 11.50 A SZAKASZMÉRNÖKSÉG ÉPÜLETÉNEK BEMUTATÁSA: HERCSEL RÓBERT SZAKASZMÉRNÖK 11:50- 12:00 ÜNNEPÉLYES ÁTADÁS/POHÁRKÖSZÖNTŐ: SOMLYÓDY BALÁZS ALELNÖK MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁ20210616, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A vízügyi igazgatóságok területi munkáit országszerte a szakaszmérnökségek végzik. A szakaszmérnökség kapcsot képez a jogalkalmazás és a gyakorlat között, jelen van a területen, ismeri az embereket, a vízzel kapcsolatos felhasználókat. A Vas megyei területet a Szombathelyi Szakaszmérnökség fedi le. Kezeli a Rábát és a vízgyűjtő területéhez tartozó több mint ezer kilométer vízfolyást, végzi a fenntartási munkákat az árvízvédelmi töltéseken, három árvíztározót és három záportározót üzemeltet, és természetesen árvíz idején irányítja a védekezést.

Bár szakmailag szerencsésebb, ha külön él a két terület, mostanáig Szombathelyen nem működött külön szakaszmérnökség, a munka gyakorlathoz közelebbi részét végző kollégák az igazgatási épület két irodájába bezsúfolva végezték munkájukat. Ez a kényszerű együttélés szűnt meg a mostani 210 millió forintos beruházással. A korszerű, többfunkciós épületet egy korábban gépház, illetve műhely szerepét betöltő földszintes épületből emeletráépítéssel hozták létre. Az irodák és tárgyalók mellett itt kapott helyet a szakaszmérnökség irattára, jól katalogizált tervtára, vízrajzi és geodéziai raktárak. A földszinten megmaradt egy kisebb szerelőműhely, raktárak, és egy hatszemélyes készenléti pihenőt is kialakítottak az árvízi védekezés esetén kivezényelt segítők számára. A tetőre napelemrendszert helyeztek, az udvaron fedett gépkocsibeálló van.

Avatóbeszédében Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a szakaszmérnökség távolabb került az igazgatás épületétől, és a dolgozók korszerű körülmények között végezhetik munkájukat. Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója megköszönte az országos főigazgatóságnak a beruházás négy éve alatt nyújtott támogatást és a kivitelezők munkáját, majd a vendégek Hercsel Róbert szakaszmérnök kalauzolásával tekinthették meg a korszerű épületet. Végül Somlyódy Balázs, a Magyar Hidrológiai Társaság alelnöke mondott pohárköszöntőt, gratulálva az igazgatóság kitartásához, amivel megvalósította a beruházást. Reményét fejezte ki, hogy az új épület növeli az igazgatóság jelenlétét a városban, láthatóbbá téve az emberek előtt, hogy van egy elérhető szakmai csapat, akikre számítani lehet.

Kiemelt képünkön: A vendégeket Hercsel Róbert szakaszmérnök (balról a második) kalauzolta az épületben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában