Tornacsarnok épül

2021.06.11. 07:00

Új tornacsarnokkal lesz gazdagabb, bővül és részlegesen megújul a győrvári iskola

Városi szintű intézmény épül: új tornacsarnokkal lesz gazdagabb, bővül és részlegesen megújul a Győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola. A csaknem egymilliárd forintos fejlesztésnek csütörtökön volt a bokrétaünnepsége.

Tóth Kata

V. Németh Zsolt, Fodor István és Kaczor Zsolt nemzeti színű szalagot kötnek fel a bokrétára

Fotó: Szendi Péter

– A bokrétaavató kifejezetten az építők és építtetők ünnepe. A műszaki létesítményre ebben az állapotában tudunk leginkább ráfeledkezni – fogalmazott köszöntőjében V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos. Mint mondta, a beruházás megérdemli az átadás előtt ezt a közbülső alkalmat: a mindössze 600 fős Győrvár ilyen nagyságrendű iskolai fejlesztése egyedülálló. Lendületet adhat a sportéletnek, a természettudományoknak, a mű vészeteknek is.

– Jó helyre fektetünk be, ebből az iskolából is kinőhet olyan diák, aki a világhírig viheti – jegyezte meg. Kaczor Zsolt, Győrvár polgármestere a település eddig talán legnagyobb értékű beruházásának nevezte az iskolafejlesztést. Aki oktatási intézménybe fektet be pénzt, az a jövőbe, gyermekeinkbe fektet: az elköltött forintok sokszorosan megtérülnek, mondta. Miután az új komplexumot átadják, a gyerekek minőségi körülmények között tudnak majd tanulni.

V. Németh Zsolt, Fodor István és Kaczor Zsolt nemzeti színű szalagot kötnek fel a bokrétára
Fotó: Szendi Péter

Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke is az iskolafejlesztések fontosságát méltatta: erősítik a településen maradást. A gyerekek fejlődése központi kérdés: a győrvári tornacsarnokban ugyanazokat a lehetőségeket kapják majd, mint a nagyvárosokban. Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója annak adott hangot: jelenleg 43 intézményben kell biztosítaniuk a megfelelő szintű képzés-oktatás feltételeit. Minden beruházás nagy öröm.

Jelentős összegeket, pályázati forrásokat tudtak eddig is megmozgatni, de míg eddig leginkább felújítottak, javítottak, karbantartottak, most új épületszárnyat is építenek. Az igényes környezet igényes embereket nevel, mondta, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki a munkából részt vállalt.

Konkrétumokkal Pintér Ró­bert, a Szombathelyi Tankerületi Központ Projektiroda projektmenedzsere szolgált. A projekt megvalósítását egy ünnepi vacsora elkészítéséhez hasonlította. Első a tervezés: esetükben az ünnepi asztal egy 762 négyzetméter alapterületű A típusú tornacsarnok, ezt kiegészíti egy 682 négyzetméter össz-alapterületű meglévő épület új toldaléképülete és a régi épület felújítása 243 négyzetméteren.

Hogy a „nagybevásárlást” finanszírozzák, kétféle forrást tudtak igénybe venni: az egyik az EFOP-program Iskola 2020 köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése felhívásán elnyert 549 millió forint támogatás. A másik a kormány költségvetésből megítélt 396,4 millió forint többlet­támogatása. (Az építésre fordított összeg 474,5 plusz 323,2 millió forint.) A projekt teljes költségvetése 945 millió forint. A „hozzávalók” még: kreatív és jó tervező, kiváló minőségben dolgozó kivitelező, tapasztalt és lelkiismeretes műszaki ellenőrök és projektmenedzsment.

A beruházásban az iskola kérésére az új bővítményben a mai kor igényeinek megfelelően három tantermet, egy-egy fejlesztő- és csoportszobát, valamint szertárt alakítanak ki. Egy 120 négyzetméteres természettudományos szaktanteremmel, várakozóval, vegyszerraktárral, előkészítővel, továbbá egy művészeti szaktanteremmel is bővül az iskola. A meglévő épületben egy informatikai és nyelvi termet és egy technikatermet hoznak létre.

A szerverszobát, a könyvtárt és a tanári szobát felújítják. Mindhárom szinten akadálymentesítik a mosdókat. Az udvart is részben felújítják, parkolók épülnek, tereprendezést végeznek. Ezenkívül 26,6 millió forint értékben tudnak majd eszközöket beszerezni. A kivitelezőcég vállalása szerint ez év novemberében végeznek a munkával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában