Frissen Vasból

2021.06.04. 14:00

WSSZ: A Pál utcai fiúk kedvéért még többen léphetnek be a nagyszínpad nézőterére

Olyan nagy az érdeklődés A Pál utcai fiúk iránt, hogy a Weöres Sándor Színház engedett egy kicsit a saját magának előírt óvatosságból, természetesen összhangban a központi pandémiás előírásokkal: további székeket szabadított föl a nagyteremben a közönség számára. Az a szabály továbbra is érvényes, hogy nemcsak bérlettel, hanem egy alkalomra szóló jeggyel is látogathatók a WSSZ előadásai.

Ölbei Lívia

Színház nyitás, Szabó Tibor igazgató, 20210603, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A Weöres Sándor Színház az elsők között nyitott ki újra, amikor erre lehetősége volt, viszont a lehető legkörültekintőbben járt el, hogy minimálisra csökkentse a kockázatot. Sajnos, de való: ma már természetesnek vesszük, hogy a bejáratnál hőmérőzés van, hogy a kihelyezett pulpituson kézfertőtlenítő kínálja magát, hogy az épületben még érvényes a „maszkot fel!” – és nem árt, ha a kezünk ügyében tartjuk a védettségi igazolványunkat.

Belépni, előadást nézni csakis védettségi igazolvány birtokában lehetséges. Berzenkedni nem érdemes: a szabály – az szabály, és egy világjárvány árnyékában ez a legkevesebb, amit egymásért és persze önmagunkért megtehetünk.

Szabó Tibor, a Weöres Sán­dor Színház igazgatója má­jus elején, az újranyitás pillanatában azt mondta: aggodalom és nagy drukk van benne, hogy minden úgy sikerüljön, ahogyan eltervezték. Azt az alapcélt tűzték ki, hogy a 2020/2021-es évadra meghir­detett előadásokat mind ki­játszhassák – s ennek tudatában hirdethessék meg a 2021/2022-es évadot; amellyel az új igazgató és a frissen fölállt művészeti tanács beköszön.

Az új évad meghirdetésére még egy kicsit – körülbelül két hetet – várni kell. Szabó Tibor az újranyitás óta eltelt egy hónap és a pillanatnyi helyzet tükrében úgy látja, sikerül tartani a menetrendet, és július 6-án este az Abigail bulijával lezárhatják a szezont. A 2020/2021-es évad már eleve a bizonytalanság jegyében szerveződött, a pandémia miatt „futott maga után a színház”, az előző évadban (szintén a koronavírus-járvány okán) elmaradt előadásokat is pótolni kellett. Ezért a tervezett hat bemutató helyett négyet kapott (kap) a közönség: két nagyszínpadi előadást – A Pál utcai fiúk, Farsang – és két kamara-előadást: A játszma vége, Abigail bulija. A két meghirdetett, de végül elmaradt bemutató árát pedig ajándékkártya formájában kapják vissza a bérletesek.

Ősszel egy szerencsés „résben” épp be lehetett mutatni A Pál utcai fiúk musicalt – és már akkor érezhető volt, hogy Réthly Attila rendezése valamit nagyon eltalált –, de az előadások zömét ezekben a hetekben tűzhették műsorra az Akacs Mihály utcában. A történet, a zene, a színpadról áradó rengeteg fiatal energia megteszi a magáét: nagy az érdeklődés az előadás iránt. Ezért a színház vezetősége úgy döntött, hogy nem tartja a maga számára előírt 70 százalékos telítettséget: több nézőt is beenged a „grundra”.

Óriási logisztikai feladat hárult a jegyiroda munkatársaira az elmúlt hetekben, amikor ki kellett találni a menetrendet. Azon voltak, hogy minden bérletes néző számára megtalálják a legjobb megoldást (a megfelelő időpontot). Szakács Eszter, a jegyiroda vezetője azt mondja: az első két hétben mintha sokan el se hitték volna, hogy újra kinyitott a színház – és a megújult jegyiroda a Király utcában. Aztán felpörögtek az események. Akad, aki időközben tett szert védettségre; és vannak, akiknek időre volt szükségük ahhoz, hogy oldódjon bennük az aggodalom.

Még arra is van mód, hogy azok a bérletesek, akiknek nincs védettségük a koronavírus ellen, online kapják meg az évad bemutatóit. Ezzel a lehetőséggel is éltek vagy háromtucatnyian. Nem mindennapi helyzet – nem mindennapi megoldásokkal.

Azért a színház élőben az igazi. Július 6-áig böngészhetjük a WSSZ műsorát: a 2020/2021-es évad négy bemutatója ér­demes a figyelemre.

Kiemelt képünkön: Nagyüzem. Szabó Tibor igazgató csütörtökön délelőtt a színház júniusi műsortáblájánál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában