Frissen Vasból

2021.07.08. 20:00

A herényi Erzsébet-hársak az országos döntőben

Az év fája verseny döntőjébe kerültek a herényi Béke tér matuzsálemi korú Erzsébet-hársai – október 1-jéig olvasóink is szavazhatnak rájuk.

Polgár Patrícia

Fotó: VN/Puskás Enikő

Nagy Krisztina, a Herényi Kulturális és Sportegyesület ügyvezető titkára elmondta: a versenyre olyan pályázati anyag beadásával lehetett jelentkezni, amelyben megfogalmazták, hogy a közösségnek miért fontos a tér és a fák. Hozzátette: a növények ma is őrzik a szomszédos kastélyban élő Gothard család emlékét. Gothard Sándor 1898-ban csatlakozott az akkori földművelésügyi miniszter, Darányi Ignác kezdeményezéséhez: a meggyilkolt Sisi királyné emlékére ültettek fákat országszerte. Az egykori huszonegy fából ma tíz áll a Béke téren. – A mai Béke teret egykor Ferenc József felesége után Erzsébet térnek nevezték – emlékezett vissza Horváth Gábor, Herény önkormányzati képviselője, majd hozzátette: nem titkolt vágya, hogy ismét a királyné nevét viselje a terület.

Az Ökotárs Alapítvány versenyére egyedüli Vas megyeiként bekerült fákra július 1-jétől október 1-jéig adhatják le szavazataikat a www.evfaja.okotars.hu weboldalon, valamint személyesen a herényi heti piacon. A Herényi Kulturális és Sportegyesület kész kampánytervet állított össze: a nagyközönséget történelmi és környezetvédelmi előadásokon és online közzétett anyagok által ismertetik meg az Erzsébet-fák jelentőségével.

Kiemelt képünkön: Horváth Gábor: Ismét legyen Erzsébet tér!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában