Vízsebesség és uszadék

2021.07.20. 07:00

Érezteti hatását Vas megyében is az árvíz?

Vajon milyen esély van arra, hogy a Nyugat-Dunántúlon is éreztesse hatását az elmúlt napokban Németországban és több más országban bekövetkezett árvíz?

Vas Népe

20210719 Kopácsi Sándor a Nyugat-dunántúli vízügy szakaszmérnök-helyettese, Dozmat, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Kérdésünkkel a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz fordultunk. Azt általánosságban elmondták, hogy az igazgatóság hidrometeorológiai és vízjelző szakcsoportja folyamatosan figyelemmel kíséri az időjárást, a várható csapadékot. Szükség esetén 24 órás ügyeletet tart fent, ezzel is biztosítva az árvíz-, belvíz-, helyi vízkár elleni felkészüléshez szükséges időelőnyt, illetve az esemény bekövetkeztekor a hatékony védekezést. A meteorológiai helyzet nyomon követéséhez elsősorban az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján levő információkat, illetve az Országos Vízjelző Szolgálat csapadék-előrejelzését használják fel. Az igazgatóságon 2011 óta működnek a Rába és a Mura nagyvízi előrejelző rendszerek, amelyek hat napra előre biztosítanak meteorológiai, illetve vízhozam-előrejelzést az érintett vízgyűjtőkre.

Az igazgatóságokon folyamatosan vízkárelhárítási készenléti ügyelet működik, ahol figyelemmel kísérik az aktuális meteorológiai helyzetet. Nagyobb csapadékok, árhullámok érkezése esetén a hidrometeorológiai és vízjelző szakcsoport előrejelzései alapján az ügyeletesek értesítik az érintett önkormányzatokat és vízhasználókat, tájékoztatást adnak a várható eseményekről. Védekezési készültség elrendelése esetén védekezési ügyeletet működtetnek.

„Az igazgatóság a védekezés indításához szükséges védelmi eszközökkel és anyagokkal rendelkezik, amelyek a szentgotthárdi, körmendi és a sárvári raktárakban vannak elhelyezve. Rendelkezünk nagy és kis teljesítményű mobil szivattyúkkal, áramfejlesztőkkel, vízi szállító eszközökkel, vonal- és térvilágító eszközökkel, vízminőség-védelmi berendezésekkel. A raktárakban árvízvédelmi zsákok, fáklyák, big-bag zsákok, műanyag fólia, valamint kéziszerszámok találhatók” – olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Megtudtuk azt is, 2020-ban is felülvizsgálták a védelmi művek állapotát és a védképesség helyzetét. Ugyanakkor a lapunk számára összeállított szakmai tájékoztató azt is leszögezi, hogy az egyre gyakoribb villámárvizeknél az előrejelzésnek vannak korlátai, mert az összegyülekezés és az árhullám kialakulása órák alatt történik, így nem állnak rendelkezésre napok a védekezésre való felkészülésre. Ezért a hangsúlyt a megelőzésre fektetik. Az igazgatóság területén négy árvíztározó és öt záportározó épült, melyek a vízvisszatartással védik az érintett településeket. További fejlesztéseknél is elsődleges a települések védbiztonságának növelése.

A dunai árhullámról az Országos Vízügyi Főigazgatóság a következő tájékoztatást adta ki: – A jelenlegi árvíz biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken. A védvonalakon figyelőszolgálatot állítunk fel, a beavatkozó egységeket készenlétbe helyezzük.

A vízitúrázók figyelmét felhívják, hogy a következő napokban a Dunán és a hozzá kapcsolódó mellékágrendszerekben jelentősen megnőnek a vízsebességek és komolyabb mennyiségű uszadékra is számítani kell.

Kiemelt képünkön: Kopácsi Sándor szakaszmérnök-helyettes a dozmati víztározónál

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-szombathelyi-szarmazasu-kiss-berta-veronika-belgiumban-elte-at-az-aradast-5127239/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában