Bírálat

2021.07.03. 07:00

Borban az igazság – Megrendezték a 39. térségi borversenyt Gencsapátiban

A 39. térségi borversenyen két szakmai bizottság, gazdákból álló társadalmi zsűri és két női zsűri értékelte a borokat.

Vas Népe

Varga Albin, a művelődési ház igazgatója üdvözölte résztvevőket: a lukácsházi és a gencsapáti borbarát hölgyeket és Kamper Natália borkirálynőt. Dr. Kondora Bálint megyei alelnök nyitotta meg a programot, köszöntőt mondott Virág János, Lukácsháza és Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármestere. A két falu 1992-től felváltva szervezi a versenyt. Levezetését dr. Őry Ferenc vette át Gergácz István borásztól, akinek megköszönték több évtizedes munkáját.

A fehérborok szakmai bíráló bizottságát Láng József, a vörösborokét Hatos István vezette. A Vasi Népdalstúdió Boróka csoportja és a Gencs­apáti Félnótás Népdalkör bordalokkal készült. Bemutatta nedűit Mándli Tibor borász, az okleveleket és a serlegeket Kamper Natália borkirálynő, Hatos István, Mándli Tibor és a gencsapáti borbarát hölgyek adták át.

Idén 46 borral neveztek a gazdák (20 fehér, 8 rozé, 18 vörösbor). A fehérboroknál a szakmai zsűri szerint 4 arany, 7 ezüst, 9 bronz minősítés született; 1. Petrovics István – olaszrizling, 2. Kovács Gábor – olaszrizling 3. Mihalcsi István – olaszrizling. A vörösboroknál a szakmai zsűri 6 arany, 7 ezüst, 5 bronz minősítést adott ki; 1. Haramia István – Zweigelt, 2. Lukácsháza Község Önkormányzata – Zweigelt barrique, 3. Lukácsháza Község Önkormányzata – Zweigelt. A rozé boroknál 3 ezüst, 4 bronz és 1 oklevél minősítést ítélt oda a szakmai zsűri; Kovács Gábor Medina-kékfrankos rozéját értékelték a legjobbra (a szakmai, női és gazdazsűri pontozása alapján is). A gazdazsűri a fehérboroknál Bolfán Imre – chardonnay-ját, a vörösboroknál az Albert Családi Pincészet kékfrankosát, a rozéknál Kovács Gábor Medina-kékfrankos rozéját értékelte a legjobbra.

A lukácsházi és a gencs- apáti borbarát hölgyek a fehérboroknál Haramia István nemes olaszrizlingjét, a vörösboroknál Lukácsháza önkormányzatának Zweigeltjét, a rozéknál Kovács Gábor Medina-kékfrankos rozé borát értékelték a legjobbra.

Kiemelt képünkön: Borhölgyek is részt vettek a bírálatban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában