Vádlott

2021.07.07. 21:04

Ha nem jön időben segítség, a nő meghal – Négy évet kapott a brutális szerető

Négy évet kapott a féltékeny férfi, aki életveszélyes sérüléseket okozott egykori kedvesének. Egy héten múlt, hogy a vádlott nem számított visszaesőnek, ezért elvileg előbb szabadulhat.

Budai Dávid

20210707, bírósági tárgyalás, ítélethozatal, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Ítéletet hirdetett a Szombathelyi Törvényszék szerdán T. G. ügyében, aki olyan súlyosan bántalmazta élettársát, hogy az kis híján belehalt. A vádirat szerint a férfi 2020. január második felében ismerkedett meg a sértettel, köztük szerelmi viszony alakult ki, így a vádlott egy hónappal később a nő albérletébe költözött. Újabb egy hónap telt csak el, amikor a vádlott féltékenykedni kezdett, és alaposan megverte kedvesét, akinek ekkor még nem keletkeztek sérülései, áprilisban azonban elszabadult a pokol.

Egy vita alkalmával a részeg férfi barátnőjét többször ököllel arcon ütötte, miközben hajánál fogva rángatta, másnap – szintén ittas állapotban – azt rótta fel neki, hogy a kapcsolatuk alatt mennyi pénzt költött már rá, és ismét azzal gyanúsította, hogy megcsalja, majd újból verni kezdte a nőt. Öt-hat alkalommal ököllel arcon ütötte, hajánál fogva rángatta, miközben követelte, hogy árulja el, kivel csalja meg. A nő félelmében mondott is egy nevet, de ez csak olaj volt a tűzre, a férfi tovább ütötte, és a nő oldalába is belerúgott három-négy alkalommal. Miután elfogyott a bor, a férfi lement a közeli lerakatba italért, ekkor a nő kimenekült a lakásból, értesítette a rendőrséget és a mentőket.

A bántalmazás következtében a nőnek mindkét dobhártyája beszakadt, hallása maradandóan sérült, arcán, fejének lágy részein többszörös zúzódás, bevérzés keletkezett, a bordáin sorozattörés keletkezett, amitől a bal tüdőfél összeesett, sérülései életveszélyesek voltak, amennyiben nem részesült volna gyors, szakszerű orvosi ellátásban, úgy halála elkerülhetetlen lett volna.

A szabadlábon lévő vádlott a tárgyaláson ügyvédje nélkül jelent meg, ez azonban nem volt akadálya az ítélethirdetésnek. Dr. Szabó Erika bíró T. G.-re négy év letöltendő börtönbüntetést szabott ki, ahonnan legkorábban a büntetése kétharmad részének kitöltése után szabadulhat feltételesen.

A vádlott korábban volt már elítélve erőszakos bűncselekményért, büntetését három évvel és egy héttel korábban töltötte le, mint amikor párjának tavaly az életveszélyes sérüléseket okozta, így mindössze egy héten múlt, hogy nem minősült visszaesőnek. Ha annak számított volna, a feltételes szabadulása csak büntetésének háromnegyedének kitöltése után válna lehetségessé. A bíró mellékbüntetésül négy évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta a vádlottat, akinek az eljárás mintegy 115 ezer forintos költségét is meg kell térítenie.

A bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hasonló esetben kevés az objektív bizonyíték, ám a sértetti vallomást megerősítették a szakértői vélemények és a meghallgatott tanúk is, miközben a vádlott védekezését, hogy a nő sérülései balesetből származtak volna, a bíróság nem fogadta el. Az életveszélyt okozó testi sértés büntette kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény, így a középmérték, amiből a bíróságnak ki kellett indulnia, öt év volt.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott fellebbezett, szerinte a vádak egy része alaptalan. A vádlott szabadlábon távozhatott, az ügy másodfokon a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

Kiemelt képünkön: Dr. Szabó Erika bíró

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában