olvasóink írták

2021.07.17. 15:00

Hogyan szállítsuk négylábú kedvenceinket az autóban? – Piros Petra mestertréner válaszol

Olvasónktól érkezett a kérés, írjunk cikket a kutyák autóban való szállításának helyes módjáról. Úgy látja, kevesen vannak tisztában azzal, hogyan lehet szabályosan szállítani kedvencünket az autóban. A kérdés megválaszolásában Piros Petra mestertréner volt a segítségünkre.

Polgár Patrícia

A kutyaoktató elmondta, hogy az előírás szerint a kutyát minden esetben rögzíteni kell, ha személyautóval utaztatjuk. Ennek két módja lehet. A hámos, biztonsági öves megoldás rövidebb utaknál lehet praktikus, amikor az ember csak beülteti a kutyát az autóba, és a hámon található biztonsági öv hevederét bekapcsolja az öv csatlakozójába. Ha a szár hoszsza rosszul van beállítva, az balesetekhez vezethet. A kutya belekeveredhet vagy akár le is eshet az ülésről. A tökéletes hossz esetében azonban a kutya kényelmesen tud ülni és feküdni azon.

Hosszabb útra, illetve érzékenyebb kutyák számára a legkényelmesebb megoldás lehet, ha vásárol számára a gazdi egy, az eb méretének megfelelő szállítóbokszot, amit a csomagtartóban el tud helyezni. Ehhez azonban hozzá kell szoktatni a kutyát még az utazás előtt. Hiszen ha egy olyan kutyát szeretnénk szállítani, amely korábban sosem utazott még bokszban, könnyen bepánikolhat a bezártság miatt. Szépen fokozatosan azonban hozzá lehet szoktatni az állatot a bokszhoz.

– Jó módszer, ha eleinte oda kapja a napi eledelét, így pozitív viszonya alakul ki a ketreccel. Kezdetben a boksz ajtaját se csukjuk rá a kutyára! Így jelezhetjük számára, hogy ha szeretne, kijöhet belőle. Ezt követően fokozatosan lehet növelni a bezártságban eltöltött időt. Sokat segít az is, ha az autóút előtt sétával vagy játékkal lefárasztjuk a kutyát – tanácsolja Petra.

Kis kedvencüket, ha már a bokszban nyugodtan megmarad, elkezdhetjük hozzászoktatni az autóban való tartózkodáshoz. Ehhez kezdetben elegendő lehet, ha az udvaron álló nyitott ajtajú autóba betesszük a kutyát egyre hoszszabb időre. – Fontos, ha az állat érzékeny az utazásra, akkor ne etessük meg indulás előtt, ugyanis a rázkódás miatt könynyen elhányhatja magát – fejti ki a tréner. Azt tanácsolja, ha az úti célunk távolabbra esik, akkor legalább másfél óránként álljunk meg, mozgassuk át és itassuk meg a kutyát. Hagyjuk neki, hogy elvégezhesse a dolgát.

Az oktató arra viszont felhívja a figyelmet, hogy ha csak autópálya mellett tudunk megállni, a forró aszfalton ne hagyjuk, hogy sok időt töltsön a kutya. A kisebb zöldterületen próbáljunk meg minél többet játszani vele. A nyári forróságban az autóban használt klímaberendezésre a kutyák is érzékenyek. A kinti hőmérséklethez viszonyítva számukra is a maximum 6-8 fokkal hűvösebb közeg az ideális.

Kiemelt képen: Piros Petra és Aragorn – ők így csinálják

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában