Frissen Vasból

2021.07.26. 17:30

Nagyszabású rekonstrukció: új út vezet a Szabó-hegyre – fotók

Összesen csaknem három kilométernyi út újult meg – a kőszegiek régi álma teljesült. A Panoráma körút és Felsőerdő út átadóünnepségét szombaton tartották.

Tóth Kata

Kétezer-háromszáz méter hossz­ban és 3,5 méter szélességben megújult a Panoráma körút; 580 méter hosszban és 5 méter szélességben pedig a Felsőerdő út. Padkát alakítottak ki, helyreállították a korábbi vízelvezetést, és 400 méter hosszban új korlát is került az út mellé. A kivitelezés költségét – 280 millió forintot – is említette az átadón Básthy Béla polgármester. – Az itt élők és az idelátogatók életében is fontos szerepű az elkészült út, amely régi ügyünk volt. Azok közül, akik ma eljöttek, sokan az úton túli célokat tűztek maguk elé: azt, hogy szép környezetben élhessenek, vállalkozást működtessenek, vagy hogy szervezzék az itt élő közösség életét, utalt rá köszöntőjében.

Megjegyezte még: jó innen ránézni a városra és látni, hogy sorban újulnak meg Kőszeg útjai. A megújulás annak a folyamatnak köszönhető, amelyben sikerült felhívni a figyelmet a messziről – akár országos központokból, Budapestről – is jól látható műemlék­épületeken, tereken kívül az ezeket összekötő utak állapotára. E munkának köszönhető, hogy mintegy 3 milliárd forint Kőszegre érhetett. A most átadott beruházással meggyógyult a hegy ütőere, mondta. Ezután majd a hajszál­erek következhetnek: készülnek már a tervek a csapadékvíz-elvezetés fejlesztésére.

Köszönetet mondott azoknak, akik ezt kiböjtölték és akik kiharcolták. – Közös célunk, hogy Kőszegnek a 20. század után a korábbi századok fényét visszahozó 21. százada legyen – hangoztatta.

Ünnepi beszédében Ágh Péter országgyűlési képviselő is megemlítette: régi álom vált valóra az út elkészültével. Felidézte az alkalmakat, amikor Kóthy Zsuzsanna, a Szabóhegyért Közösen Egyesület elnöke felhívta a figyelmet, milyen aktív, elszánt munkát végeznek azért, hogy az út megújulhasson. A civil szándék azonban kevés volt, kellett hozzá háttér és pénz, mondta.

– Fontos volt, hogy Budapesten is felhívjuk a figyelmet a mindennapokat érintő problémára, arra, hogy Kőszegen javítani kell az utak állapotát. A döntő napra a Karmelita kolostorban került sor, a kőszegi útfejlesztések tervét ekkor ismertettem Orbán Viktor miniszterelnökkel. A polgármester által megfogalmazott javaslatcsomag támogatást nyert, nem sokkal később pedig megjelent a kormányhatározat, amely forrást is rendelt mindehhez. A 2019-es önkormányzati választások során tett ígéretünknek – Építsük együtt Kőszeget! – komoly bizonyítéka ez, mondta, majd a kipróbált szövetség megerősítésére biztatta a kőszegieket.

Az ünnepségen a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes táncosai léptek fel. Jelen voltak a Szabó-hegy lakói, a Szabóhegyért Közösen Egyesület tagjai, a város egyesületeinek képviselői, kerékpárosok, a képviselő-testület tagjai és az önkormányzati hivatal munkatársai. Aki az ünnepség után a délelőtt átadott úton autóval, két keréken, busszal vagy gyalog a Hétforrás-piknikre igyekezett, rácsodálkozhatott annak jó minőségére.

Kiemelt képünkön: Kőfalvi Etelka, Ágh Péter, Kóthy Zsuzsanna, Básthy Béla, Neumann Irma, Prátpál Ferenc a szalagátvágáskor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában