Különleges élmény

2021.07.28. 07:00

Utat nyitottak Kercaszomoron

Különleges élménnyel készül a Fortissimi (Legerősebbek) Alapítvány az idén a Communitas Fortissima-emlék­ünnepségre.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Szendi Péter

Az egymással szomszédos két falu, Kercaszomor és az egykor Jugoszláviánál maradt Szerdahely között 73 éve nincs átjárás a határon. A szomoróci felkelés idei évfordulójára az alapítvány – pályázati támogatással – járható turistautat nyitott a két, egymástól elszakított település között. A kezdeményezésben partner volt a szlovéniai faluban működő Antal Ferenc Művelődési Egyesület és Kercaszomor önkormányzata is. A szlovéniai partner a mezőket védő villanypásztor megnyitásával, határkapu létesítésével is megkönnyítette az átjutást. A három és fél kilométeres gyalogút vonalába esik az a Pusztatemető nevű hely, ahol az évezredeken át együtt élő szomoróciaknak, kercaiaknak és szerdahelyieknek közös szakrális terük állott. Az egykori templomnak, Vas megye legrégebbi templomának maradványai a föld mélyében nyugszanak. A valahai Szent Vencel-templom helyén mostantól emlékoszlop hirdeti a hitközösséget.

Szombaton 11 órakor kezdődik az ünnepség a tavaly felállított Communitas Fortissima-emlékműnél, ünnepi beszédet V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő mond. Majd a résztvevők együtt járják végig a 73 év után újra megnyitott utat az emlék­oszlop-avatáshoz és a szerdahelyiekkel végre zavartalanul létrejöhető határtalálkozóhoz.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában