ünnep

2021.08.09. 07:00

Csánig első írásos említésének 800. évfordulójára emlékeztek – fotók

A falu első írásos említésének 800. évfordulójáról emlékeztek meg hétvégén a csánigi faluháznál.

Tersztyánszky Krisztina

Joó Ferenc polgármester ünnepi beszédében röviden áttekintette a falu 800 éves történetét. Pontosabban ennél biztosan többről beszélhetünk, hiszen a község már a honfoglalás előtt lakott volt, erről a kilencedik századi temetőből előkerült munkaeszközök és hajkarikák tanúskodnak. Kiemelten emlékezett meg az utóbbi nyolcvan év evangélikus lelkészeiről, plébánosairól és tanítóiról. Felidézte a közelmúlt törekvéseit az élhető környezet kialakítására: sorban megújulnak az épületek, a falu egyre rendezettebb, virágosabb. Ennek meg is van az eredménye: az öreg, eladósorba kerülő házak egy héten belül elkelnek, érkeznek a fiatalok, folyamatosan növekszik a lakosság száma. A nyugalom szigetén a beköltözőket szívesen látják.

Ágh Péter, a térség parlamenti képviselője szeretettel szólt az egybegyűltekhez, bátorítva őket arra, hogy legye

nek büszkék a nemzedékekre, amelyek Csánigot a sok évszázadon át máig megtartották. Beszámolt a legújabb eredményes pályázatokról, melyeknek jóvoltából a falu felújított utcákkal és orvosi rendelővel gazdagodhat és közösségszervezésre is költhet. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke emléklapot adott át a jubiláló falu polgármesterének. Szabó József polgármester – a jó szomszéd Répcelak nevében – szintén ajándékot nyújtott át.

Végül Baranyay Bence evangélikus lelkész és Szakály Szilárd plébános Isten áldását kérték a jubileumi zászlóra és a képviselő-testület által készíttetett emléktáblára. A résztvevők a továbbiakban megtekinthették azt a kiállítást, amelyet az evangélikus iskolában állítottak össze a jelentősebb épületek egykori és felújítás utáni fotóiból, kiegészítve az evangélikus gyülekezettörténeti tablókat. A program délután falunapi szórakoztató műsorszámokkal folytatódott a sportpályán.

Kiemelt képen: Településtörténeti tárlat az evangélikus iskolában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában