Csütörtökön lesz a legtöbb

2021.08.10. 07:00

Egy hét a csillagok alatt a Hegyháti Csillagvizsgálóban – fotók

Különleges távcsővel vizsgálták a Napot, meteoritokat vehettek kézbe, és csillagászati előadásokat is meghallgathattak az érdeklődők hétfőn, a Hegyháti Csillagvizsgálóban.

Budai Dávid

20210809 Károly Lajos a távcsőnél, Hegyhátsáli csillagvizsgáló, Hegyhátsál, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

A Hegyháti Csillagvizsgáló – akárcsak tavaly – idén is csatlakozott az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű programsorozathoz. Ezúttal – gondolva családokra – úgy döntöttek, nappal fordítják a távcsöveket az ég felé, így hétfőn 16.30-kor kezdték meg a Nap megfigyelését olyan különleges távcsövekkel, amelyek ezt lehetővé tették, hiszen a Napba szabad szemmel sem tanácsos belenézni, pláne nem egy sima távcsővel. Bár a felhőtlen égboltra nem lehetett panasz, az erősen vibráló levegő alaposan megnehezítette az észlelést. A mintegy negyven érdeklődőt ez persze cseppet sem zavarta, többségük ugyanis a Vega Csillagászati Egyesület őrimagyarósdi csillagásztáborából érkezett, így pontosan tudták, hogy az ég kémlelése sokszor igazi türelemjáték. A távcsövezés után a csillagvizsgálót működtető alapítvány tagjai, dr. Preczlik Gábor és Hegyi Norbert, a Széchenyi István Egyetem doktorandusza tartott előadást az érdeklődőknek, akik ráadáskánt igazi meteoritokat is a kezükben tarthattak (a földet ért meteorokat hívják így). Volt, amelyik Cseljabinszkból származott (itt 2013-ban egy hatalmas meteor robbant fel a légkörben, amiben több mint ezren meg is sérültek), de látható volt egy Holdról származó apró kődarab is, amit azonban nem űrhajósok hoztak magukkal. Kiderült, a világűrből érkezett ez is, miután egy Holdba becsapódó aszteroida hatására a kőzet kidobódott az űrbe, ami aztán idővel – akár több százezer vagy millió évvel később – a Földre zuhant.

A különleges kőzeteket Hegyi Norbert mutatta meg az érdeklődőknek, a képen: Sahin-Tóth Csanád, Jandó Attila, Benkő Imre és Paragi Zsolt Fotó: Cseh Gábor

A Csillagvizsgáló blog tavaly szervezte meg először az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű programot, azzal a céllal, hogy a csillagos égbolt megfigyelésének élménye minél több emberhez juthasson el. A kezdeményezés ötlete a szervezőkben akkor merült fel, amikor a járvány miatt számos csillagászati programról, bemutatóról és táborról kellett lemondaniuk. Tavaly az ország 25 helyszínét kereshették fel az érdeklődők, idén pedig több mint 40 ponton fordulnak a távcsövek az ég felé. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb érdekességgel ismerkedjenek meg az érdeklődők, olyan időszakot kellett választani, amikor sokféle látnivalót kínál az ég, ezért is esett augusztus második hetére a választás. A programok országszerte augusztus 7-étől 15-éig zajlanak. Helyi csillagászati egyesületek, szakkörök, amatőr csillagászok útmutatója és távcsövei segítségével nézhetik meg az érdeklődők az óriásbolygókat, a Holdat, a galaxisokat, miközben az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, a Perseidák hullócsillagai is most tetőznek. A bemutatókon az érdeklődők ismeretterjesztő előadásokat is meghallgathatnak.

Aki lemaradt a csillagnézős programokról, annak sem kell csüggednie, idén az International Meteor Organization előrejelzése szerint augusztus 12-én este, 21 és 24 óra között érik el a Perseidák a maximumukat, így ekkor tűnhet fel a legtöbb hullócsillag az égen. Úgy néz ki, hogy az időjárás is kedvezni fog a hullócsillagvadászoknak. A holdsarló mindössze négynapos lesz, és alacsonyan jár majd az égen, így ez sem akadályozza a megfigyelést. A hullócsillagok legjobban fényszennyezésmentes helyekről, a városokon kívülről figyelhetők meg, ha pedig látunk egyet, ne felejtsünk el kívánni valamit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában