Utánajártunk!

2021.08.19. 12:01

Egyelőre nem lesz új mélyfúrás az Őrségben – A MOL visszalépett, megszüntették az eljárást

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya kedden kelt végzésével megszüntette a MOL Őrség Szénhidrogén Kft. Őriszentpéter határában tervezett szénhidrogén ipari mélyfúrás lemélyítésének előzetes vizsgálati eljárását. Úgy tűnik, egyelőre nem lesz új mélyfúrás az Őrségben, de a MOL számára fontos ez a lelőhely.

Gyöngyössy Péter

20210214 Őriszentpéter Alig kezdődött el az aláírásgyűjtés, pár óra alatt majdnem hétszázan írták alá. Farnadi Péter (képen) őriszentpéteri olvasónk kezdeményezte a tiltakozó akciót a MOL Nyrt. által Őriszentpéter határába tervezett, kőolajkitermelést célzó új mélyfúrás ellen. Az Őrségi Nemzeti Parktól kapott tájékoztatás szerint gázkitermelésről lenne szó. A már több évtizede működő földgázkutak hálózata bővülne egy újjal. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: VN-archív/Szendi Péter

A Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztálya január 19-én tette közzé honlapján azt az előzetes vizsgálati dokumentációt, melyet a MOL Nyrt. nyújtott be az Őriszentpéter határába tervezett szénhidrogén ipari mélyfúrás lemélyítése céljából. Az eljárás lefolytatására azért volt szükség, mert a terület Natura 2000 terület. A MOL mélyfúrás létesítését, azt követően a sikeres fúrás esetén a talált szénhidrogén kitermelését és annak vezetéken történő továbbítását is tervezte.

A nyilvánosságra került tanulmány kőolajkitermelés lehetőségét is említette. A beadvány jelentős közérdekre hivatkozott és azt is leszögezte, hogy a kijelölt fúrási pontnak nincs alternatívája. Alig került ki a zöldhatóság honlapjára az őrségi kutatófúrással kapcsolatos dokumentáció máris élénk lakossági tiltakozás kezdődött a tervezett kőolajkitermelés ellen. Egy hónap alatt csaknem 30 ezren írták alá a tiltakozó petíciót.Az ügyet felkarolta több nagy zöld szervezet is.

A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyfélként bejelentkezett az eljárásba. A tervezett mélyfúrással kapcsolatban figyelmeztetést adott ki a jövő nemzedékek szószólója. A MOL igyekezett korrigálni, leszögezték, hogy földgázról van szó, és sem a palagáz, sem a kőolaj nem kerülhet szóba és egyetlen egyszer sem találtak olajat a térségben. Tavasszal széleskörű lakossági tájékoztatást ígértek.

Az ötvenes évek óta folyik a térségben szénhidrogén-kutatás. Földgázkitermelés a kilencvenes évek végétől történik. Tizenegy termelő fúrás volt összesen az Őrségben, ebből ma is öt kút üzemel. Az elmúlt évtizedek alatt csaknem egymilliárd köbméter földgázt termeltek ki az Őriszentpéter és Bajánsenye határában található mezőkből. Az új tervezett kút egy új lelőhely feltárását célozta meg, amelyet a meglévő kutak segítségével eddig nem tudtak elérni.

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya által tegnapelőtt kiadott végzésében olvashatjuk, hogy a még télen, a MOL Őrség Szénhidrogén Kft. által az Őriszentpéter határában tervezett szénhidrogén ipari mélyfúrás lemélyítésének előzetes vizsgálati eljárásában a hatóság, elsősorban táj- és természetvédelmi okokból, hiánypótlási felhívást adott ki. A MOL arra hivatkozva, hogy a hiánypótlási dokumentáció elkészítése hosszabb időt igényel, az eljárás szüneteltetésére irányuló kérelmet nyújtott be, így a hatóság akkor kiadott végzése alapján az eljárás február 17-étől szünetelt. A MOL Nyrt. augusztus 12-én érkezett beadványában arról tájékoztatta a hatóságot, hogy felülvizsgálta a tervezett tevékenységet, és nem kívánja a korábban tervezett mélyfúrást megvalósítani, erre tekintettel kérte az eljárás megszüntetését, továbbá a hiánypótlási felhívásban foglaltak teljesítését visszautasította. Fentiekre tekintettel a zöldhatóság a vonatkozó közigazgatási jogszabályok alapján az eljárás megszüntetéséről döntött.

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy április óta nagy volt a csönd a tervezett kutatófúrás körül. Más területre vonatkozó kutatófúrási szándékról nem érkezett megkeresés.

Megkerestük a MOL Nyrt-t ahonnan az alábbi válasz érkezett:

- A MOL határozatlan időre elhalasztja az Őriszentpéter mellé tervezett kutatófúrás előkészítését, mert az elmúlt hónapok hazai és nemzetközi kutatási eredményei alapján más, az ország energiaellátása szempontjából ígéretes területekre koncentrál. A nyár folyamán például szeizmikus méréseket indítottunk további szénhidrogén-lelőhelyek feltárása érdekében, és az ország számos pontján végzünk egyidejűleg kutatási tevékenységeket, hogy minél több hazai forrásból származó, a lehető legtisztább energiával tudjuk ellátni a magyar lakosság szükségleteit. Az Őriszentpéter mellé tervezett kutatófúrást nagyon fontosnak tartjuk a magyarországi földgázellátás szempontjából, ezért továbbra is vizsgáljuk az alternatív fúrási helyszíneket, a beruházás pontos menetrendjéről pedig később határozunk.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában