Frissen Vasból

2021.08.28. 14:29

Gyöngyösfaluban tartották a koraszülöttek találkozóját – Szülőket is kérdeztünk – fotók

Rendhagyó helyszínen, a gyöngyösfalui Holdfényligetben tartotta jubileumi találkozóját a Zseboroszlán Alapítvány. Ez volt a tizedik alkalom, hogy a vártnál korábban érkezett gyermekek és családjaik összejöttek.

Cseh-Egyed Bernadett

20210828 Koraszülöttek találkozója, Gyöngyösfalu, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Futnak, nevetnek, játszanak, akárcsak a vele egykorú társaik. Elképzelni is nehéz, hogy a vártnál jóval korábban jöttek a világra, némelyikük súlya éppen csak elérte az 500 grammot. Életük első hónapjait a PIC-en töltötték gépek és csövek között. Szita Szilvia, a Zseboroszlán Vas megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány alapító tagja is személyes indíttatásból döntött úgy 2011-ben, összehívja a sorstárs anyukákat tapasztalat- és eszmecserére.

– Jó feleleveníteni a közös emlékeket, megismerni egymás gyermekeit, találkozni az osztályon dolgozó orvosokkal, nővérekkel – mondta.

Ezúttal rendhagyó helyszínen, a gyöngyösfalui Holdfényligetben tartották a találkozót. A többi közt kisvonat, pónilovaglás, kézművessarok, lufibohóc és csillámtetkó várta a gyermekeket. A legnagyobb sikere azonban ezúttal is a viszontlátás örömének volt. A hagyományokhoz hűen ellátogatott a rendezvényre Dr. Grasselly Magdolna osztályvezető főorvos is, aki köszöntőjében kiemelte: jó, hogy a szülők félre tudták, tudják tenni a fájdalmaikat és erejüket ebbe a rendezvénybe fektetik. A PIC-re került édesanyák megtanulják, fontos, hogy segítsenek egymásnak.

- Kisfiam a 29., kislányom a 30. hétre született. Jó, hogy tudunk találkozni a sorstárs édesanyákkal, jó látni, hogy mennyit fejlődnek a gyerekek egy év alatt – mondta Hartwig Bernadett.

Először érkezett a rendezvényre Illés – Moór Dalma kétéves kislányával, Csenge Ivettel.

- A 29. hétre született. Két hónapig voltunk kórházban, nem volt egyszerű, de a lényeg, hogy behozta magát és most már minden rendben – mesélte az édesanya.

Az alapítvány évről évre támogatja is a PIC-t. Idén egy több mint 12 millió forint értékű lélegeztetőgépet sikerült számukra beszerezni, ezt korábban már át is adták. Most pedig, a kórházzal és a szülőkkel közösen azon dolgoznak, hogy az anyaszállást otthonosabbá, barátságosabbá, komfortosabbá tegyék. Szita Szilvia szólt arról is, idén először az ELTE Sporttudományi Intézete is csatlakozott a tombola felajánlók közé. Reményei szerint egy közös kutatás is megkezdődik az intézettel közösen a koraszülöttek mozgásfejlődése kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában