falunap

2021.08.02. 11:20

Helytörténeti kiállítás nyílt – Egyházasrádóc első írásos említése 1221-ből származik

Az idén 800 éve, hogy először írásban említették a települést. A szombati falunapon V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő nyitotta meg a helytörténeti kiállítást.

Tóth Kata

Azt nem tudni, pontosan mikor alapították a települést, ám a tatárjárás előttről származó oklevél a jáki apátság történetével köti össze: Rádóc a Jáki Szent György Egyház prédiuma volt 1221-ben, hangzott el az ünnepségen. A Für Lajos Művelődési Központban berendezett tárlat és az eltelt 800 év kapcsán V. Németh Zsolt a 26-28 emberöltőnyi folytonos jelenlétet emelte ki. Mint mondta, jó lenne az eltelt idő részleteit összegyűjteni, megőrizni és továbbadni.

A ma élő közösségnek a történelmi folyamatosságot, a régi népek fennmaradó erejét, az itt leélt életekből származó spirituális és szellemi energiát kell éreznie értékválsággal küzdő világunkban. A tárlatot a falu szülöttje, Für Lajos életművéhez illeszkedőnek nevezte, aki kiváló agrártörténész is volt politikai teljesítménye mellett.

Derks Wilhelmus Josephus polgármester a kiállításon kívül arra a két mezőgazdasági vonatkozású, a természeti értékek védelmére felhívó betontáblára is felhívta a figyelmet, melyeket a falut érintő Kéktúra-szakaszon helyeznek majd el.

Parasztolimpiával kezdődött a falunap, a sátorban fellépett a Vassurányért Kulturális Egyesület dalköre, a helyi színjátszók, a nemescsói Tézsula Nótakör. Boglya-táncház, zenekarok, kézművesvásár és jótékonysági tombola színesítették a programsort.

Kiemelt képünkön: Relikviák között a kultúrházban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában