Frissen Vasból

2021.08.05. 11:30

Vas megyei cukrászatokban jártunk utána, hogyan is készült az idei év ország tortája

A Napraforgó fantázianevű torta viselheti ebben az évben a Magyarország tortája címet. A cukormentes változatok versenyét a Beszterce rózsája nyerte, a Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére meghirdetett, Egy a természettel című kategória első helyezettje pedig a Nimród elnevezésű torta lett. A vasi cukrászok közül van olyan, aki elvégezte már a próbasütéseket.

Tóth Judit

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az idén jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája versenyt augusztus 20-a alkalmából. A zsűri három kategóriában hirdetett győztest: Magyarország tortája a Napraforgó lett, amely a budapesti Fodor Sándor munkája. A torta főbb alkotóelemei a napraforgómag, a csokoládé, a körte, a méz és a körtepálinka. A cukormentes változatok közül Füredi Krisztián Beszterce rózsája nevű tortáját ítélték a legjobbnak.

A tápiószecsői cukrász tavaly Curiositas nevű tortájával is győztes lett, igaz, akkor nem a cukormentes kategóriában. A Beszterce rózsájában nincs fehér liszt, helyette barackmaglisztet és mandulalisztet használt az alkotója. – Már volt próbasütésünk, nekem a Napraforgó ízlett jobban, de a kollégák inkább a cukormentes tortára voksoltak. A versenykiírásban mindig hangsúlyozzák, hogy a torták olyan alapanyagokból készüljenek, amelyek elérhetőek Magyarországon. Gyümölcsök tekintetében is az itt termőket preferálják, ezeknek a kritériumoknak az idei győztesek teljes mértékben megfeleltek. A minőség is mindig nagyon fontos szempont. A 2021-es országtortában körte van, így egy kicsit hasonlít a három évvel ezelőtti győztesre, a Komáromi kisleány fantázianevű tortára – mondta Pappné Horváth Ildikó cukrász.

A körmendi mester azt is hozzátette, hogy az országtorta többféle textúrájú rétegből áll össze. Az alsó réteg ropogós, ez manapság divatos, a zselé a nemzetközi trendet követi, a mousse, vagyis a könnyű krém pedig a francia hagyományokhoz igazodik. A tortához hársméz kell, amely rendkívül zamatos, íze és illata is határozott. A krém joghurttal készül, ez hozza a könnyedséget a tortába. A sárga különböző árnyalatai mutatkoznak meg az egyes rétegekben, ezt szokatlan díszítés dobja fel. Az idén ehető növényeket – szárított búzavirágot, körömvirágot és piros rózsaszirmokat – használt a nyertes cukrász díszítőelemként. Ilyen az elmúlt években nem fordult elő. A torta nem tartalmaz lisztet, alapját pirított napraforgómag-őrlemény adja. A minimális menynyiségű körtepálinka pedig különlegessé teszi az ünnepi édességet.

Mészáros Gábor, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagja elmondta, hogy kollégáival még nem tudták megkóstolni a tortákat, de izgalmasan hangzik mindegyik fantázianév. Azok a cukrászok, akik beneveznek a versenyre, minden évben egy új, eddig a cukrászatban nem használt alapanyagot, ízkombinációt mutatnak be – hangsúlyozta a szombathelyi mestercukrász. Újdonság talán, hogy napraforgómagot eddig sós süteményeknél használtuk inkább.

Emellett ott van a hársfateafőzet és a díszítéshez használt gyógynövények, amelyek szintén új dolognak számítanak. A torták receptjét a cukrász ipartestület tagjai kapják meg, az alapanyagok a héten érkeztek meg hozzánk, a cukrászdába. A napokban sütjük az első próbatortákat. Szerintem minden cukrászdának saját magára kell igazítania, szabnia a technológiai folyamatot a receptek szigorú betartásával. Kollégáimmal úgy véljük, hogy nagy kihívás új ízpárosításokat és alapanyagokat találni, illetve használni az országtortákhoz évről évre, kíváncsian várjuk, milyenek az idei ízek.

Az Egy a természettel verseny alkategóriaként jelent meg idén, a Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére. Itt minden nevezőnek fel kellett használnia legalább egyet az alábbi alapanyagok közül: áfonya, gesztenye, csipkebogyó, mogyoró, bodza. A győztes ebben a versenyben is Füredi Krisztián lett Nimród nevű tortájával, amelyben erdei gyümölcsök, fekete ribizli és gesztenye van Hubertus likőrrel megbolondítva. Az országtortákat augusztus 20-ától árusítják majd a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületéhez tartozó cukrászdák, a recepteket pedig az év vége felé hozzák nyilvánosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában