Frissen Vasból

2021.08.11. 07:25

Kinyitja kapuit Hétrétország – 44 program közül válogathatnak az Őrségbe érkezők

Az eredeti terveknek megfelelően augusztus 15-én nyitja meg kapuit Hétrétország. Az Őrség falvai nyolc napon keresztül nyitott portákkal és kulturális programok sokaságával várják az érdeklődőket. A Szerek és porták köztiválja idén huszadik alkalommal valósul meg. A fő szervezőt, Sülyi Pétert kérdeztük.

Gyöngyössy Péter

Startra kész a Hétrétország programja. A huszadik éve megvalósuló őrségi rendezvénynek fontos elemei a nyitott porták. Maga a műfaj is innen terjedt el az országban. Az idén 23 település 48 portája nyílik meg a látogatók előtt, hogy enni-, venni-, látnivalót kínáljanak. Földes László Hobo Ady-estjével kezdődnek a köztivál kulturális programjai. A feltámadás szomorúsága című előadást vasárnap este az Őriszentpéteri Pajtaszínházban hallgathatja meg a közönség. A nyolc nap során 44 program közül válogathatnak az Őrségbe érkezők. Sülyi Péter, a Hétrétország fő szervezője kérdésünkre elmondta, hogy idén is lesz köztiválpiknik.

Sülyi Péter elmondta, az idén is vendégül látnak más fesztiválokat
Fotó: VN-archív

Tavaly a pandémia miatt elmaradt fesztiváloknak adott teret Hétrétország. Bár az idén már meg lehetett tartani ezeket a programokat, a tavalyi jó tapasztalatok alapján az idén is két napon keresztül vendégül látnak más fesztiválokat. Augusztus 16–17-én a Mediawave Film & Music Festival, a Kiscsőszi Pajtafesztivál, augusztus 18-án a viszáki Kultúrpajta rendezvényei színesítik a programot, és egy népfőiskolai programot is befogadtak.

Az idén elhunyt Szomjas György filmrendezőre emlékezve három filmjét is levetítik az őriszentpéteri Malom udvarban kialakított kertmoziban. Az idén is folytatódik a Zene Templomai sorozat, melynek keretében a környék különböző felekezetű templomaiban lesznek főként komolyzenei koncertek. Ezek között lesz zongora- és két gitárkoncert is, augusztus 22-én pedig Kollár-Klemencz László Farkas Róberttel és Dargay Marcell-lel hozza el az őriszentpéteri református templomba a Zabolátlan lovaim című műsort. A köztivál idei kiemelt programja az augusztus 20-ai emlékkoncert lesz: azokat a rocklegendákat idézi meg, akik már nem lehetnek közöttünk. Különböző emlékzenekaroknak köszönhetően a Pink Floyd, az Illés, a Fonográf és az Omega zenéi csendülnek fel a Malom udvaron.

Délelőtt és délután családi programokat kínálnak. Az Őrségi Nemzeti Park szakemberei három természetismereti programmal csatlakoztak a Hétrétországhoz. Lesz nappali és éjszakai lepkészés, és a Pataklakók című ismeretterjesztő játékfilmhez kapcsolódva élőben is bemutatják a Szala apró gerinctelen állatkáit.

Ezek is érdekelhetik