Mesél a múlt

2021.08.25. 18:00

Meglepő: szeptemberben volt az első Savaria karnevál

A közösségi médián keresztül több esetben is tapasztaltuk, hogy tévesen emlékeztek vissza a Savaria Történelmi Karnevál elődjének pontos időpontjára. Utánajártunk, hogy mikor is indult a népszerű rendezvénysorozat.

vaol.hu

Fotó: VN-archív

Ahogy arról beszámoltunk, Horváth Soma kulturális ügyekért is felelős alpolgármester még májusban jelentette be sajtótájékoztatón: pénzügyi nehézségek és a pandémia miatt a tavalyi esztendő után idén sem lesz szokásos formájában Savaria karnevál. Majd később bejelentették, hogy karneválpótló napok azért lesznek. A programokat böngészve egyébként szerintünk csak felvonulás hiányzik.

A Savaria Történelmi Karnevál már nagyon hosszú ideje része a szombathelyiek életének, talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik, ha nem legjelentősebb rendezvénye a vasi megyeszékhelynek. Nem is csoda, hogy minden évben ezidőtájt sokakban előtör a nosztalgia. Különösen igaz ez az idei évre, hiszen jubileumhoz érkezünk. A közösségi médián keresztül már el is kezdődött a múltidézés, több helyen is lehetett olvasni, hogy augusztus 24-én, vagyis tegnap volt napra pontosan 60 éve, hogy megrendezték az első Savaria karnevált.

Nos, az igazság az, hogy a 60 éves jubileum ugyan stimmel, hiszen valóban 1961-ben tartották meg először, viszont a pontos dátum esetében már úgy tűnik: akad egy kisebb tévedés. Az első, Szombathely római múltját ünnepelni hivatott rendezvénysorozatot, amit akkoriban Savaria Ünnepségeknek neveztek nem augusztusban, hanem szeptember 23-24-én tartották. Tehát, a valódi napra pontos jubileum csak egy hónap múlva lesz esedékes. És, hogy honnan is tudjuk mindezt ennyire biztosan? Kíváncsiságból fellapoztuk a Vas Népe 1961. szeptember végi lapszámait, amelyekből sok minden más mellett ez is kiderül.

Itt azonban még nem állunk meg, ugyanis lapunk is megemlékezik majd a szombathelyi rendezvények zászlóshajójának indulásáról. A 60 éves évforduló tényleges napján egy Múltidéző oldalon elevenítjük fel a legelső karnevált, az akkori felvonulással, tudósítással, megszólalókkal, fotókkal. Kiderül, hogyan ünnepelt hatvan évvel ezelőtt a vasi megyeszékhely.

Végezetül egy rövid részletet idéznénk a Vas Népe 1961. szeptember 26-i lapszámában szereplő tudósításból:

„ A városalapítási ünnepség előkészítése és megszervezése során újból bebizonyosodott: nagyszerű dolgokra képesek a városukat szerető szombathelyiek. Mert, vajon, mivel lehet magyarázni, hogy az egész ünnepség megrendezése – kosztümöstül és jelmezestül alig került valami pénzbe? ”

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mutatjuk-milyen-karnevalpotlo-programok-lesznek-szombathelyen-5206544/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában