Átadó

2021.08.17. 07:00

Megújult oviba térhettek vissza a gyerekek Bobán – fotók

A Magyar falu program pályázatán nyert 48,6 millió forintból újították fel az evangélikus óvoda épületét.

Tóth Kata

20210814 Rostáné Piri Magdolna evangélikus lelkész, Somogyi Ákos polgármester, V. Németh Zsolt OGY képviselő, Horváthné Görög Marianna tagintézmény-vezető, Evangélikus Óvoda átadó, Boba, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Kiadós zuhé akadályozta meg, hogy a szabadban tartsák az ünnepséget, ami végül beköltözött az egyik csoportszobába. Ahogy Horváthné Görög Marianna óvodavezető fogalmazott, mindez nem érte őket váratlanul: az óvoda olyan terep, ahol mindig történik valami. 1968 óta van a településen óvoda, négy éve az evangélikus egyház fenntartásában. Több mint tíz községből járnak hozzájuk gyerekek, ismertette.

A pályázat remek alkalom megmutatni, milyen jó az együttműködés az egyház és az önkormányzatok között. Az épület az önkormányzat tulajdona, míg óvodájuk a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tagintézménye.

Magyar falu-pályázaton 48,6 millió forintot nyertek, ebből új padlóburkolat készült, belső festést végeztek, megújult a világítástechnika, az egyik csoportszobában áthúzták az elektromos hálózatot. Napelemes rendszerük lesz, az intézmény zöld energiával táplálkozik majd. Új ergonomikus székeket, asztalokat, mosógépet és hűtőszekrényt tudtak vásárolni. Az egyik mosdó teljesen, a másik részben megújult. Új kerítést és pergolát is beszereztek. Augusztus 2-án nyitott ki újra az ovi – Somogyi Ákos polgármester részletezte a munkákat, majd megköszönte V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és a kormány támogatását.

Rostáné Piri Magda esperes arról beszélt: az anyagi mellett a lelki fejlődés is meghatározó az óvodában. Említette egyházközségi táborukat, amelyen több mint húsz óvodás vett részt. V. Németh Zsolt ­Reményik Sándor versét idézte: „Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát!” Mint mondta, a sorba odakívánkozik az óvoda. Az iskolák és a templomok is megtelnek, ha az óvodákba sok gyerek jár. Hozzátette: – A vers más korban, kontextusban született, de akkor is veszélyben voltak ezek az intézmények, ahogy most is. Nemzetközi erők fenyegetik kultúránk, vallásunk, értékrendünk, a hagyományos család létét.

Az országban 1400 óvoda újult meg az elmúlt két évben, választókörzetében 24. E mögött tudatos építkezés és program áll: a családok kormánya a jelenlegi – mondta V. Németh Zsolt.

Kiemelt képünkön: Avató: Rostáné Piri Magda, Somogyi Ákos, V. Németh Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában