Összejött a közösség

2021.08.29. 15:20

Múlt és jövő között: tabló és kisfilm is készült Megyehíd értékeiről

Élővé tenni az előző korok értékeit és megteremteni a továbbiakat a jövő generációinak – ennek jegyében is zajlott a szombati alkalom Megyehídon. Összejött a közösség, sokan elmerültek a régi emlékekben.

Tóth Kata

Tavaly alakult a faluban értéktár-bizottság, hogy összegyűjtse és segítse megőrizni a település értékeit. A bizottság elnöke, Kocsis-Tóth Ildikó beszélt az eddigi munkájukról. Mint mondta, az Agrárminisztérium és Hungarikum Bizottság pályázata adott lehetőséget arra, hogy forrást szerezzenek. A sikeres pályázat nyomán kezdték a munkát: meghatározták az értékeket, amelyek között szerepelnek épületek, mint a Szentháromság-templom, a temető, a kultúrház, a kőkeresztek és hagyományok, rendezvények is, mint a ’60-as évek óta tartott idősek napja vagy a falunap.

A lakókat arra kérték, keressék elő régi fényképeiket – ezeket leválogatták, digitalizálták és négy tablót állítottak össze. (A fotók nagy része Kámi János korábbi polgármester hagyatékából származik.) A tablókon a ’60-as évektől szerepelnek felvételek, köztük olyan ritkaságok, mint a Zúgó-malom képei az árvíz idején vagy a szüreti felvonulásé. Sok fotó örökítette meg a közösségi eseményeket, a falunapokat vagy a templom nagyharangjának szentelését – ezekből is válogattak.

A tablókat szombaton a rendezvény helyszínén a közösségi színtér-művelődési ház mögötti területen állították ki, véglegesen a kultúrházban kapnak helyet. Film is készült, amelyhez régi dokumentumok, iratok és a falu jelen állapota adtak „alapanyagot.” A régi dokumentumokat Székely Lászlótól kapták, aki szülei Székely Antal és Székely Antalné gyűjtését őrizte meg és adta most át. A Boncz Jánosnéval, Nagy Lászlóval és Szovák Ottónéval a régi időkre emlékező készült interjúk részletei színesítik a mozgóképet, ismertette az elnök.

A közösség formálja az értéket, az érték a közösséget, mellyel létrejön a közösségmegtartó érték, az értékmegtartó közösség – a helyszínen azt láttuk, a hungarikum mozgalom egyik üzenetének szép példája a megyehídi.

A továbbiakban Süle Lajosné polgármester köszöntötte a megyehídiakat és beszámolt a falut érintő aktuális eseményekről. Könnyed szórakozásra is volt lehetőség a focipályán: Varga Diána énekelt a színpadon, a zsonglőr show-ra és Mészáros Adrián énekes-zenés produkciójára is sokan kíváncsiak voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában