tankönyvosztás

2021.08.25. 07:00

Rossz hír a diákoknak: megérkeztek a tankönyvek, indulhat a tanév

Van, ahol már átvették a szülők/diákok a tankönyveket, más iskolában az első tanítási napra időzítették kiosztásukat. A szállítás flottul ment, hiba nélkül – mindkét általunk megkérdezett iskolában így nyilatkoztak.

Tóth Kata

Az előző évhez hasonlóan a köznevelésben és a szakképzésben tanuló valamennyi diák ingyen jut tankönyvhöz. Ezeket április 30-áig rendelhették meg az intézmények, az alaprendelést június 30-áig módosíthatták. A könyveket augusztus 2-án kezdték kiszállítani az iskolákba a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) megbízásából. Szombathelyen a Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban és Körmenden, a Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskolában is érdeklődtünk: mindkét helyre rendben megérkeztek a tankönyvek.

– Tizenkét évfolyamon 31 osztályba összesen 807 tanulónk jár. Néhány darab híján 10 ezer könyv foglalja most a helyet a könyvtár olvasótermében – mutat körbe a „birodalmában” Iványiné Nagy Kinga, a Boldog Brenner iskola könyvtáros-tanára. Augusztus 11-én öt raklapon érkezett a szállítmány, diákmunkások segítettek fajtánként szétpakolni, darabonként átszámolni. Külön rakták a nyelvkönyveket, és külön részt foglalnak el a teremben a tartós tankönyvek, amelyek a jogszabály szerint négy év alatt évülhetnek el, és évről évre kiadhatók az iskolában. Történelem-, biológia-, fizika-, kémia- és hittankönyv is van köztük – pecsét és vonalkód kerül mindegyikbe a tankönyvet az adott tanévben használó tanuló nevével, osztályával, így kerülnek a nyilvántartásba, és a tanév végén el kell számolni velük.

– Kialakult már ennek a rendszere, mondja a tanárnő. Nemhiába: 2005 óta ő a tankönyvfelelős, beleásta magát a témába. Mint kiderül, pótrendelésre is szükség lesz, mert jönnek új tanulók. Speciális, hogy náluk az első napon kapják meg a diákok a tankönyveket. Tavaly a járványhelyzetben vezették be az új rendszert, amit megtartottak az idén is: nincs sorban állás, kevesebb a hibalehetőség, hiszen a csomagoláskor legalább 3-4 ember ellenőrzi egymás munkáját. Kollégák és közösségi szolgálatos diákok segítik Kinga munkáját. Keddtől mennek pecsételni, vonalkódozni, utána válogatni. Végül szükség lesz hórukk emberekre, akik kullóra rakják a nagy tankönyvcsomagokat, és felszállítják az osztályokba.

A Boldog Batthyány iskolában Balikó Miklós pedagógus a tankönyvfelelős: – Augusztus 4-én jöttek meg a tankönyvek, és 16-án kiosztottuk őket. Mindössze három csomag tulajdonosa nem érkezett meg. Az alsóbb osztályokban nem egy esetben a gyerekek is elkísérték a szüleiket, és volt, hogy maga a diák jött a tankönyvekért, 7-8. osztályban ez egyáltalán nem ritka. Kétszázharminc diák jár az iskolánkba. Egy nap alatt le tudtuk bonyolítani a tankönyvosztást – árulta el. Hiánytalan rendelést kaptak, minden könyv

megérkezett, ám pótrendelésre nekik is szükségük van: egy új 2. osztályos diák jár szeptembertől az intézménybe.

Továbbá van öt pótvizsgásuk – még nem tudni, hogyan teljesítenek, de optimista módon a következő évi tankönyvet rendelték meg nekik. Krallerné Perger Renáta a fiával, Maximmal érkezett a tankönyvekért. A másodikos diák két bátyjának tankönyveit is átvették, ugyanoda járnak. Az édesanya úgy nyilatkozott: nagy segítség a családnak, hogy a gyerekek tankönyveiért nem kell fizetniük.

Kiemelt képen: Balikó Miklós a tankönyvekkel. A háttérben Vassné Potyi Orsolya és Perger Maxim

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában