Ballon

2021.08.24. 11:30

Sugárzásmérő szondát küldtek a magasba Őrimagyarósdon, elérték a sztratoszférát

Ballon segítségével juttattak több mint 36,5 kilométeres magasságba egy sugárzásmérő szondát a csillagászati egyesület tagjai. A szondát két és fél órás útján egy játékfigura és némi pálinka is elkísérte.

Budai Dávid

Egy ballon segítségével bocsátottak fel egy sugárzásmérő szondát a Vega Csillagászati Egyesület 30. nyári táborából augusztus 12-én.

Ezt a szondát már tavaly a magasba küldték, továbbfejlesztett változatával most az előző indítás során mért magas légköri radioaktivitással kapcsolatos adatok kontrollmérését végezték el. A szonda fedélzetén a sugárzásmérő, a nyomkövető és két fényképezőgép mellett, három féldecis pálinka, valamint egy üstökös és a Hegyháti Csillagvizsgáló 3D-ben nyomtatott mása, és egy Hupikék törpikék- figura is helyet kapott.

A szonda két és fél órát volt úton, és a ballon segítségével elérte a sztratoszférát, több mint 36,5 km magasra emelkedett, ahol a ballon akkorára tágult, hogy szétdurrant.

Ezt követően a szonda Magyarszerdahely mellett ért földet. A nyomkövetés rádiós jeleit a ballonhoz viszonyítva legtávolabb több mint 740 km-re vették Németországban. Az indítás a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium Magaslégköri radioaktivitás és porszennyezés kutatása sztratoszférikus ballonkísérletekkel című projektje által valósult meg a Vega Csillagászati Egyesülettel együttműködve. A kísérlet elvégzését Vámosi Flórián és Hegyi Norbert, a Széchenyi István Egyetem doktorandusza is segítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában