Évforduló

2021.09.22. 07:00

A pápa 30 éve áldotta meg a rönöki templom rézkeresztjét

Kétnapos programot tartottak a Szent Imre-templomnál annak emlékére, hogy 30 éve került helyére az aranyozott vörösréz kereszt, amelyet II. János Pál pápa szombathelyi látogatása alkalmával megáldott. Ekkor rendezték meg a településről elszármazottak találkozóját is.

Cseh-Egyed Bernadett

20210920 V.Németh Zsolt OGY képviselő, 30 éves a Rönöki templomon a kereszt, Rönök, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A hungarikumpályázatból megvalósuló rendezvénysorozat célja kettős volt, mondta el Pékó Tamás Lajos polgármester. Szerették volna népszerűsíteni a helyet, amely 2016 óta a megyei értéktár része is, másrészt így emlékeztek meg arról, hogy 1991 szeptemberében helyezték fel a templom sisakjára a II. János Pál pápa által megáldott keresztet.

– Ez a hely és a hozzá kapcsolódó hagyományőrzés fontos számunkra. A helyi egyesületek az önkormányzattal és az osztrák oldallal közösen rendszeresen tartanak is programokat. Pluszöröm, hogy egy év kihagyás után ismét sikerült megszervezni az elszármazottak találkozóját. Több egykori rönöki hosszabb időre érkezett ennek apropóján – tette hozzá a polgármester. Szombaton késő délután a Béri Balogh Ádám táncegyüttes adott műsort, majd V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a térség or­szág­gyűlési képviselője mondott köszöntőt:

– Ki kell mondanunk, a keresztény Európában számos példát látunk arra, hogy a templomok nem látják el funkciójukat, csak Németországban 500 templom áll üresen, Észak-Hollandiában református templomból nyaraló lett, neogótikus templomból edzőterem. Szeretnénk, ha Magyarországon nem fordulna elő hasonló – hangsúlyozta. Hozzátette: amikor Ferenc pápa itt járt az eucharisztikus kongresszus alkalmából, Buda és Pest összetartozásának jelképeként a Lánchidat emelte szimbólummá. Itt osztrákok és magyarok között ez a templom az összekötő kapocs. Ha meg akarjuk ezt a világot menteni, az első a saját családunk védelme. Annak az értékrendnek a védelme, amely a keresztény Magyarország és a keresztény Európa alapja volt, és reméljük, az is marad.

A program vasárnap reggel ünnepi szentmisével és agapéval zárult.

Kiemelt képünkön: V. Németh Zsolt köszöntőt mondott, aztán a Kármentővel is fellépett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában