Frissen Vasból

2021.09.07. 17:30

Civil programok: Víztorony, Kőszegi hegység, Gencsi Söprű, Amazonok napja, Hegyháti Tájoló

A szombathelyi Víztorony, a Jurisics teljesítménytúrák, a Gencsi Söprű, az Amazonok napja és a Hegyháti Tájoló szerepeltek a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ által a Kőszegi utca 9. szám alatt szervezett Civil Sajtóreggeli étlapján kedden délelőtt.

Merklin Tímea

Meskó Krisztián köszöntötte a résztvevőket, megosztva a szolgáltató központ saját híreit is, amelyek között fontos információ volt, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) civilek számára újonnan megnyíló pályázatairól – a szerdai megyeházi fórum után – tájékoztatókat tartanak megyeszerte a közeljövőben; csütörtökön pedig megszervezik az 5. civil véradást a szombathelyi vérellátóban, ajándéksorsolással.

Pados Györgyi, a Víztorony KRESZ Park Kulturális és Sport Egyesület elnöke a szeptember 18-án a Víztoronynál rendezendő őszi családi nap programjáról beszélt. Egyebek közt lesz fúvószene, szaru- és fafaragás, dzsúdó-, mazsorett- és kutyabemutató, tanítják a höveji csipke hímzést, és a pályázaton nyert fitness eszközök használatát, fellépnek a Szombathelyi Kötélugrók, muzsikál a Varnyú Country, a gyerekek láthatnak bábszínházi előadást, koncertet ad az Ismerős Arcok zenekar.

Koósné Köntés Veronika, az Alsóújlakért Egyesület elnöke a szeptember 11-i Amazonok Napja programját ismertette, amely elsősorban a pandémia idején megviselődött anyukáknak szól, a férfiakat szurkolni várják, a gyerekeknek külön foglalkozások lesznek. A környékbeli településekről jönnek 8-12 fős női csapatok kispályás meccseket játszani, mesterfodrász és kozmetikus mester ad személyes tanácsokat a hölgyeknek. Az önvédelmi és zumba bemutató mellett természetgyógyász és koktél show is megjelenik, fellép a sokak kedvence Krisz Rudi énekes az esti bál előtt.

Gombos Kálmán, a Vasi Vándorok elnöke a szintén szeptember 11-én rendezendő Jurisics teljesítménytúrákat foglalta össze, amelyeket 5-10-20-30-42 kilométeren indítanak, több ellenőrzési és ellátási ponttal. A maratoni táv reggel hétkor startol, 11 óra alatt kell a szintidőt teljesíteni, Jurisics-alakos érmet adnak érte. A rövidebb távot teljesítők kitűzőt és oklevelet kapnak. A fáradt vándoroknak a Capito Gitárklub zenél a célba érkezéskor.

Varga Albin, a Kezdőkör Képzőművészeti és Népművészeti Baráti Egyesület titkáraként a 24. Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztiválról beszélt, amely mostanra csúszott: szeptember 18-án lesz a gencsapáti sportpályán, a megelőző napon pedig a művelődési házban rendezik meg a Vincze Ferenc szólótáncversenyt, ahol a lányok gyöngyöt, a fiúk söprűt kapnak díjként. Ennek is célja, amint az október 2-i Vasi Néptáncpanorámának is, hogy a résztvevők használják a vasi táncanyagot, amit tanítani is fognak. Eső esetén az MMIK-ba költözik be a program.

Debreczeniné Késmárky Flóra, a Vasi Értékturizmus Kft. megbízott ügyvezetője az október 2-3-án esedékes 4. Hegyháti Tájoló programjait foglalta össze: a rendezvény tavaly óta kétnapos, összefüggésben a nemrégiben alakult Vasi Hegyhát Natúrpark szellemiségével és célkitűzéseivel, vagyis a szőlőhegyek világát kívánják bemutatni. Húsz településsel létesült a natúrpark, tizenkettő részt vesz a programban, amelyet a közösség erejéből szerveznek. Különlegesség lesz a Hegyhátszentpéteri Tájház 130. születésnapja, egyébként népi játékok, lovaskocsikázás, helyben készített kürtőskalács, pincelátogatás is várja az érdeklődőket.

A legközelebbi Civil Sajtóreggeli október 5-én kínálja a civilek értékeiből, ötleteiből készített finomságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában