Frissen Vasból

2021.09.06. 17:30

Emléktáblát avattak Szentgotthárdon – Száz éve indult kényszerű száműzetésébe IV. Károly (fotók)

Ünnepi megemlékezés helyszíne volt szombaton a szentgotthárdi vasútállomás: felavatták IV. Károly, az utolsó magyar király visszatérési kísérletének 100. évfordulója alkalmából készült emlékművet.

Tóth Kata

20210904 IV.Károly királyra emlékeztek, Szentgotthárd, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

1921. március 26-án kísérelte meg először IV. Károly a magyar trón visszaszerzését. Sikertelen kísérlete után április 5-én különvonattal indult el Szombathelyről svájci száműzetésébe Ausztrián keresztül. A különvonat Szentgotthárdon 12 óra 45 perckor is megállt, ahol a távozó királyt több száz fős tömeg várta. Onnan negyedórával később továbbrobogott a vonat Gyanafalvára (most burgenlandi kisváros, Jennersdorf). Ez alkalomból avatott emléktáblát Szentgotthárd önkormányzata. Az emléktábla már a 100. évforduló napjára elkészült, húsvéthétfőn Huszár Gábor polgármester és Woki Zoltán lokálpatrióta megkoszorúzták. Július végére Az utolsó magyar király Vas vármegyében című könyv bemutatóját és két százéves jubileumról való megemlékezést is terveztek, hiszen akkor lépett hatályba a trianoni diktátum. A járványhelyzet és az osztrák fél késlekedése miatt még tovább kellett halasztani az időpontot, indokolta a helyszínen a polgármester. Woki Zoltán írta, szerkesztette a könyvet – a kiadvány születésének körülményeiről, tartalmáról szólt.

Bodorkós Imre plébános arról beszélt: nagyszerű emberként, kiváló keresztény politikusként áll előttünk IV. Károly király példája. Amikor Szent II. János Pál pápa boldoggá avatta őt, példaképként állította az egyház hívei elé. Emléknapját házasságkötése évfordulójára, október 21-ére tette: ezzel az Istentől megáldott házasság és az azon alapuló család értékére irányította a figyelmet.

Kiemelt képünkön: Huszár Gábor idézte fel a száz évvel ezelőtti történéseket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában