Étkezés

2021.09.12. 07:00

Legyen egészséges a tízórai is! – Ezt vallja Fanni táplálkozás-tanácsadó

Szeptember elsején megkezdődött az iskola. Sok szülő számára okoz fejtörést, hogy mit csomagoljon gyermekének tízóraira ahhoz, hogy változatosan és egészségesen étkezzen. Cikkünkben Seprenyi Fanni táplálkozás-­tanácsadó osztja meg ezzel kapcsolatos tippjeit olva­sóinkkal.

Polgár Patrícia

A táplálkozás-tanácsadó sze­rint a boltban kapható péksütemények közül a szénhidrátcsökkentett és a teljes kiőrlésű termékek a legkevésbé ártalmasak a szervezetnek, ezért ezekből készítette el az egészséges tízóraikat. Hangsúlyozza: nem szabad, hogy a zsemle vigye el a szendvicset, az csak a körítés a többi „jóhoz”, amivel megpakolhatjuk a péksüteményt. Érdemes kerülni szerinte a finomított termékeket.

– A legjobb, ha egyáltalán nem kenünk pluszzsiradékot a zsemlére, ám ha a gyerkőc ezt mégis igényli, helyettesítsük a dobozos margarint vajjal vagy teavajjal. Fontos, hogy az iskolában is rengeteg zöldséget egyenek a gyerekek, ezekből válasszuk ki azokat, amelyek a leginkább szimpatikusak számukra. A szendvicsbe kerüljön jó minőségű felvágott is – tanácsolja. Hozzáteszi, ez lehet akár házi sonka vagy kolbász is – minél inkább ismerjük az eredetét, és tudjuk, hogy miből készül, annál jobb. Ha boltban vásárolunk, lehetőleg minél magasabb (93-95 százalékos) hústartalmú készítményt válasszunk! Ha nem eszik húst a gyerek, akkor a főtt tojás lehet számára az alternatív fehérjeforrás.

Ha a hagyományostól sze­retnénk egy kicsit elrugaszkodni, csomagolhatunk az uzsonnástáskába akár tojás­krémes vagy tonhalkrémes szendvicset is. Utóbbihoz Fanni egy sós lében (fontos, hogy ne az olajos változatot válasszuk) eltett tonhalkonzervet locsol meg citromlével, sózza, borsozza, apróra vágott vöröshagymát és mustárt ad hozzá.

A táplálkozás-tanácsadó egészségesebb hambur­gerre is kínál alternatívát. Ehhez ugyancsak teljes kiőrlésű zsem­lét használ, amibe aztán salátát, paradicsomot és hagymát tesz. Majd rápakol még két, saját készítésű húspogácsát: ezekhez a darált húst sózta és borsozta, majd a kezével összegyúrta, serpenyőben kisütötte. Közéjük pedig egy szelet sajtot tett – a sajtok közül a hosszan érlelteket ajánlja, amelyek sokkal egészségesebbek. Aki szereti, tehet még a hamburgerbe ízlés szerint mustárt, light majonézt vagy cukormentes ketchupot.

– Az ilyen jól megpakolt, kiadós zsemléből már egy is elég ahhoz, hogy egy kisdiák jóllakjon, míg a vizes­zsemléből sokszor kettőt-hármat is megehet, hogy telítődjön. Mivel az utóbbiak magas inzulinválaszt váltanak ki a szervezetükben, ezek elfogyasztása után sokkal hamarabb lesznek éhesek a gyerekek – magyarázza Fanni.

Az itallal kapcsolatban úgy véli, az ideális az lenne, ha megtanítanánk a gyereknek, hogy a víz jó. Ha mégis valami ízesebbre vágyik, a cukros üdítők helyett házi készítésű szörppel, citromos vízzel is útnak indíthatjuk. A lényeg, hogy hívjuk fel rá a figyelmüket, hogy a kulacsukat napközben is többször töltsék fel, hogy meglegyen a szükséges folyadékbevitel. Hiszen ha kellően hidratált, akkor megfelelőbb lesz az agyműködése, jobban fog teljesíteni a tan­órákon.

Kakaót is készíthetünk házilag, amihez nem kell mást tenni, mint holland kakaóport elkeverni ízlés szerint természetes édesítővel, majd felönteni tejjel – ez lehet növényi eredetű is.

– Ha szeret nassolni a gyerek, bátran csomagoljunk neki magvakat, például diót, kesudiót, mandulát. Gyümölcsöt is vihet magával az iskolába, ha édesség után sóvárogna – tanácsolja. Hozzáteszi, ha esetleg a gyümölcsöt gyümölcslé vagy püré formájában szívesebben fogyasztja el a diák, akkor is mindenképpen házi készítésűt csomagoljunk. A boltban kapható változatok ugyanis sűrítményből készülnek és rengeteg cukrot tartalmaznak. Szintén ez a helyzet a joghurtokkal is. Ha natúr változatot vásárolunk és házi pürésített gyümölcsöt keverünk hozzá, megkapjuk a bolti készítmény egészséges alternatíváját.

Fanni hangsúlyozza, hogy a gyerekeket nem szabad fogyókúráztatni, ezek az ételek sem diétásak, csupán egészségesebb alternatívák. Mint mondja, azzal, hogy odafigyelünk arra, mit adunk enni a gyermekünknek, a felnőttkori elhízását előzzük meg. A táplálkozás-tanácsadó kiemeli a szülői minta fontosságát. – A gyerekek a szüleiket másolják. Ha azt látják, hogy anya és apa is rengeteg zöldséget és gyümölcsöt eszik, akkor ők sem fogják kívánni a finomított élelmiszereket.

Kiemelt képünkön: Seprenyi Fanni táplálkozás-­tanácsadó a finomított élelmiszerek elkerülésére int. Fontosnak tartja, hogy már gyermekkorban minél több zöldség, gyümölcs és fehérjében gazdag hús szerepeljen az étrendben. Odafigyeléssel változatos tízórai kerülhet a tanuló iskolatáskájába, ez pedig pozitívan hathat a teljesítményére is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában