Két óra huszonhárom

2021.09.06. 07:00

Meseboltosok, táncosok, malacok és tolltartók a szombathelyi Fő téren – fotók

Szikrázó napsütésben és telt házzal kezdődött a Mesebolt Bábszínház hagyományos Fő téri családi évadnyitója, amelyhez ezúttal nemcsak a Dr. Pesovár Ernő AMI, hanem a Lorigo TSE táncosai is csatlakoztak. Plusz három malac, egy hazudós egér – és sok felnőtt meg gyerek. Padokon, párnákon, álldogálva, esetleg fagyival a kézben. Vagy azzal a bábuval, amely a szökőkút túloldalán sorakozó asztaloknál készült.

Ölbei Lívia

A Hang-tér-kép első fellépője a Ziránó Színház: Varga Péter Róbert és Pfeifer Zsófia a lehető legjobb választás egy oldott hangulatú évadnyitó elkezdésére. Az elmúlt években sokszor leírtuk már, de szívesen leírjuk újra (mert nem győzzük csodálni), hogy az a közvetlenség, természetesség, elevenség, amivel a bábos házaspár képes megszólítani a közönséget, gyakorolható, de kell hozzá eredendő, tanulással valószínűleg nem pótolható képesség. Az ő varázsukat tovább emeli az összeszokottság is. Ahogy a három kismalac narrátorszerepében zsörtölődni tudnak (hogy „alusznak” vagy „alszanak”, hogy szép és takaros a házikó, vagy mindjárt összedől); na, az utánozhatatlan. De először is tényleg megszólítják a közönséget.

Hány óra van? Délután két óra huszonhárom perc. Ennek mindjárt óriási jelentősége lesz: merthogy két óra huszonhárom perc, és a malacok még mindig alszanak (vagy alusznak). De aztán előkerülnek az apró marionettfigurák, és a közönség tátott szájjal kíséri figyelemmel a történetet. A nézőtér végében álldogáló marcona apukák arcát elnézve – ők is belemerülnek a mesébe. Kicsit arrébb a kézművesség a divat. Gyurkovics Zsófia, a Mesebolt színésznője például megmutatja, hogyan lehet papírgurigából és mintás csomagolópapírból takaros tolltartót készíteni. Lukács Gábor (szintén színész) papírrepülőt indít, a jármű a szökőkút közelében landol.

A kézművességben Ago­ra-munkatársak is közreműködnek. Prikazovics Ferenc közben elmondja, hogy a vasárnapi matinésorozat szeptember 12-én indul (Lenka és tündér visszatér), meghirdették az egész évre szóló bérleteket is (mesebolt.hu). A báb/színházi előadások szabadon látogathatók, és reméljük, ez így is marad. A Fő tér kövein már a néptáncosok (kistücskök) körjátékoznak, este hétig még egy előadással színre lép a Ziránó Színház, A hazudós egérrel készült a Mesebolt. Először csatlakozott a Hang-tér-képhez a Lorigo TSE.

Táncol ezen a napsütötte szombathelyi délutánon még a szökőkút is.

Kiemelt képünkön: Balra a Ziránó, jobbra a népes közönség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában