Karrier

2021.09.14. 20:00

Önvizsgálat kell a kiégés ellen

Ha el akarjuk kerülni a kiégést, elengedhetetlen az időközönkénti önvizsgálat, állítja az egyik (Beck & Partners) fejvadász cég Karrierszervize. Sorra veszik azokat a kérdéseket is, amelyeket érdemes feltennünk, ha a jelek arra utalnak, hogy a munkahelyi „burnout” felé vezető úton járunk.

VN

Fel kell tennünk magunknak azokat a kérdéseket, amelyek megválaszolása bár nem bonyolult, mégis félelemet keltő, mert a válaszokból olyan út rajzolódhat ki, ami még több bizonytalansággal jár majd, írják. Elsőként vizsgáljuk meg: van-e értelme a munkának, amit végzünk, miért csináljuk, amit csinálunk. Ha ezt kérdezik a munkavállalóktól, általában személyes okokat mondanak.

Azért dolgoznak, hogy pénzt keressenek, el tudják tartani magukat és a családjukat. Vannak, akik karriercéljaik elérését jelölik meg. A kiégés aspektusából nézve szerintük helyesen így hangzik a kérdés: a cégnél, ahol dolgozom, mi értelme van a munkának, amit elvégzek? Hacsak valaki nem egyéni vállalkozó, mindig van egy nagyobb kép. Egy szervezet, vállalat, melynek része az ember, és végső soron azért kell, hogy dolgozzon, mert szeretne hasznos tagja lenni a vállalatnak. Ha nem így gondolkodik valaki, azt fogja érezni, hogy előbb-utóbb váltania kell.

Kérdezzük meg magunktól azt is: törődik-e velünk a vezetőnk, és hogy miért támogat. Azért, mert ezzel elérheti a felettese által meghatározott nagyobb célokat, vagy mert őszintén foglalkoztatja a munkatársai egyéni fejlődése? Ha valaki egyáltalán nem érzi a vezetője szakmai és emberi támogatását, hamar tudatosul majd benne, hogy nem a megfelelő helyen dolgozik. Ha csak önös okokból támogatja a munkatársát, az is kiderül. A tanácsadó szerint ne dolgozzunk olyan helyen, ahol a vezetőre nem tudunk felnézni, nem tudunk megbízni abban, hogy a legjobb tudása szerint támogatja a fejlődésünket.

Megkapjuk-e a megfelelő eszközöket a munkánkhoz? – ez sem mellékes. Megfelelő-e számunkra a rugalmasság foka? Szeretjük-e a rendszert, amihez alkalmazkodni kellett? A nekünk való munkakultúrában dolgozunk-e? Érezzük-e az összetartozást a munkatársakkal? Lehet, hogy a felsoroltak hiánya nem lesz fő oka a kiégésnek, de a részét képezi majd.

Nagyon fontos, hogy ne csak a pillanatnak éljünk: legyen elképzelésünk a jövőről. Ehhez tartsunk megint önvizsgálatot: látszik-e a tiszta karrierút a cégnél? Megkérdezik-e rendszeresen, hogy mik a céljaink? Kaptunk-e útitervet, ami alapján haladunk? Látjuk-e magunkat öt év múlva is az adott vállalat kötelékében? Ha nem, akkor nagy valószínűséggel ki fogunk égni. Jobb esetben ezen segít majd egy munkahelyváltás, rosszabb esetben motiválatlanná válunk a karrier építésében. Ha túl sokáig toporgunk egyhelyben, és nem tudunk fejlődni, akkor nem a megfelelő helyen vagyunk.

A tanácsadó úgy fogalmaz: végső soron nem tudunk majd mást hibáztatni, ha nem alakul úgy a karrierünk, ahogyan szerettük volna, csakis saját magunkat. Sok tényező befolyásolja azt, ha valaki kiég. A legtöbb közülük – ha valaki kellő tudatossággal kezeli a kérdést – megelőzhető vagy kezelhető.

Kiemelt képünkön: Fontos az is, hogy a nekünk való munkakultúrában dolgozzunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában