Magyar Falu Program

2021.09.03. 07:00

Ötvenmilliós kormányzati támogatásból valósul meg Rábapaty járdafelújítása

A Magyar falu programban elnyert csaknem 50 millió forintos támogatással újulhat meg az Alsópatyi utca járdájának egy szakasza: a katolikus temető és a polgármesteri hivatal között. A munkálatok várhatóan a jövő héten befejeződnek.

Polgár Patrícia

Dugovics Balázs, Rábapaty polgármestere elmondta: a munkások a múlt hétfőn az aszfaltborítás felszedésével kezdték meg a felújítást. Mára egy szakaszra már felkerült az új burkolat, a hátramaradt métereken az alapozást végzik a szakemberek. A csaknem egy kilométeres (982 méteres) járdaszakasz mentesíti a 84-es főútvonalat a kerékpáros forgalomtól is a falu területén.

– A maximálisan pályázható összeget sikerült elnyernünk, ebből tudjuk fedezni a temető és polgármesteri hivatal közötti járdaszakasz felújítását. Azért erre az útvonalra esett a választásunk, mert a település központi épületei, helyei – a bolt, a posta, az óvoda és az önkormányzati hivatal, valamint a temető – ennek a mentén helyezkednek el, ez a legforgalmasabb szakasz Rábapatyon. A későbbiekben, ha lehetőségünk nyílik rá, a túloldalon, illetve más utcákban is szeretnénk hasonló munkálatokat végezni – fogalmazott a polgármester, aki azt is hozzátette: a most megújuló kerékpárút és járda a 90-es években készült el, akkoriban hatalmas fenyők álltak az út mentén. Ezeknek a gyökerei több helyen megrongálták a burkolatot. Szükséges volt a csere.

Ágh Péter országgyűlési képviselő elmondta: – Rábapaty a kormány Magyar falu programjának számos támogatási lehetőségét sikerrel használta ki. Szükség is van minden kormányzati forrásra, hiszen a település dinamikusan gyarapszik, ezáltal újabb és újabb feladatoknak kell megfelelnie. A kerékpárút építésére érkezett forintok révén Rábapaty központja még inkább átjárható lesz. Orbán Viktor miniszterelnök annak idején azért kezdeményezte a Magyar falu programot, hogy egyrészt a helyi fejlesztéseket lépésről lépésre meg lehessen valósítani, másrészt a vidéki lét alternatívája lehessen a városinak. Rábapaty példája is mutatja: mindkét cél érdekében komoly eredményeket lehetett elérni.

Kiemelt képen: Dugovics Balázs polgármester: remélhetőleg további felújításokra is lesz lehetőség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában