Frissen Vasból

2021.09.09. 07:00

Több évtizedes probléma oldódott meg négy Vas megyei településen

Négy település, Kenéz, Pecöl, Megyehíd és Bozzai több évtizedes gondja oldódott meg azzal a szennyvízberuházási projekttel, melynek zárórendezvényét tegnap tartották.

Tersztyánszky Krisztina

20190802 Egyedi szennyvíztisztító berendezések Olaszfán V. Németh Zsolt, ogy képviselő Olaszfa Horváth Balázs, HB, Vas Népe

Fotó: Horváth Balázs

A projektzárón az érintett települések polgármesterein kívül részt vett Marton Ferenc, Vas Megye Közgyűlésének alelnöke. Krenner Róbert, a hálózatot üzemeltető Vasivíz Zrt. vezérigazgatója tájékoztatott a beruházásról, amely a Kohéziós alap és a hazai központi költségvetési előirányzat által nyújtott, vissza nem térítendő támogatásból valósulhatott meg.

A mintegy egymilliárd forintos összköltségű hálózatépítésből sem a falvak lakóinak, sem az önkormányzatoknak nem kellett részt vállalniuk. A szakember hangsúlyozta: a megyeszékhelyhez közeli falvak szennyvízelvezetése nemcsak a lakók komfortérzete szempontjából volt már nagyon sürgető, hanem azért is, mert ezek alatt a területek alatt húzódik Szombathely ivóvízbázisának jelentős része. Ráadásul a falvak már több mint tíz éve tulajdonrészt birtokoltak a szombathelyi szennyvíztisztítóban, ennek ellenére a hálózat kiépítésére nem tudtak sikeresen pályázni. Most végre a lobbitevékenység sikerre vezetett.

A jelen beruházással a négy település 666 ingatlanából tíz kilométer gravitációs és tizenöt kilométer távvezetéken jut el a szennyvíz a vépi átemelőbe, majd onnan a szombathelyi tisztítóba, ahol a szigorú környezetvédelmi előírásoknak megfelelően megtisztítják.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában