Hamarosan telt ház

2021.09.14. 07:00

TOP-támogatásból valósulhatott meg a bölcsődeépítés második üteme Lukácsházán

Bővítették a lukácsházi bölcsődét: új csoport, játszóudvar és parkoló létesült, amelyeket a közelmúltban avattak. A térséghez tartozó nyolc település gyermekeit fogadja az intézmény.

Tóth Kata

Horváthné Szilvágyi Beáta, a Gyöngyház Óvoda, Bölcsőde és Konyha vezetője úgy fogalmazott: az elmúlt hét éven belül már negyedszer örülhetnek olyan fejlesztésnek, amely nemcsak a helyi, hanem a környező települések családjainak életét is segíti. Négycsoportos óvodájuk, önálló konyhájuk után Gyöngyösfaluban iskolai étkezdét, bölcsődét avattak, és most a bölcsődében egy újabb csoport kialakításának örülhetnek, ez is telt házzal működik majd. Az intézményben október közepéig 22 kisgyermek kezd, és még négyen csatlakoznak hozzájuk.

A Vas Megyei Önkormányzat nyújtott segítséget a projekt megvalósításában. A Vas Megyei Közgyűlést dr. Kondora Bálint alelnök képviselte az avatón. Visszautalt az előzményekre, a most elkészült beruházást úgy jellemezte: az párját ritkítja a megyében. Megígérte: addig bővítik a bölcsit, amíg szükséges.

Virág János polgármester mutatta be a projektet. Elmondta: felelős, térségben gondolkodó és jövőbe tekintő döntés született a képviselő-testület részéről, amikor az első TOP-os lehetőséget kihasználva megépült az első ütem, azt 2017 decemberében adták át. Már akkor két ütemre készültek a tervek. Az újabb forráslehetőség 2019-ben a TOP-pályázat révén adódott. A jó hírről, hogy 105 milliós forrást nyertek el, 2020 májusában érkezett értesítés.

Szeptemberben kiírták az építésre a közbeszerzést. 2020 decemberében adták át a munkaterületet, július 27-én a kivitelező készre jelentette az épületet. Megépült a Méhecske-csoport 14 fős csoportszobája, hozzá egy melléképület, vizesblokk a gyerekeknek és egy raktár. Gumiburkolatú játszóudvar és sok játék jött mindezekhez. A villamos energiát tekintve az épület önellátó. Az önkormányzattól a beruházás nem igényelt pluszforrást.

A támogató hátteret Ágh Péter országgyűlési képviselőtől kapták, aki úgy fogalmazott: a munka, ami az elmúlt években Lukácsházán elindult, látványos eredményeket hozott. A bölcsődefejlesztés újabb ütemének átadását szimbolikusnak nevezte. – A kormány célja minden vidéki támogatással az, hogy a kistelepüléseken is élhető körülményeket teremtsen, amelynek révén bárki alternatívaként tudja választani a falusi létet. Kiemelt cél még, hogy a helyi életfeltételeket javítani lehessen. Az elmúlt években több száz millió forintot sikerült Lukácsházára hoznunk közös munkával, amelyek mind ezt a célt szolgálták. Sok még a feladat, hogy sikerrel tudjuk venni, ennek érdekében érdemes megerősíteni jövőre a szövetséget – mondta.

Kiemelt képünkön: Dr. Kondora Bálint, Virág János és Ágh Péter az új csoportszobában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában