Ünnepség

2021.10.05. 07:00

A vasút tette lehetővé Celldömölk fejlődését – Avató, konferencia, kiállítás a 150. évfordulón

Szombaton ünnepelte a „vasutasváros”, hogy a vasút megjelent az életében. Azóta eltelt 150 év, de a celldömölkiek számára azóta is fontos a vasutasság intézménye.

Polgár Patrícia

Ágh Péter, Fehér László, Majthényi László és Stangl Imre László a táblaavatón

Fotó: Ohr Tibor

A Magyar Nyugati Vasút Kiscellbe érkezésével a település addig nem látott fejlődésnek indult. Az 1871-et követő évtizedekben a helyi gazdasági fejlődés polgáriasodáshoz vezetett előbb Kiscellben, majd Celldömölkön – főhajtásul az újkori városépítő elődök munkássága előtt emléktáblát avattak fel a vasútállomás épületében. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a tábla leleplezését megelőző beszédében beavatta a vasútvonal megépítésének történetébe a hallgatóságot, majd megjegyezte: az akkori Kiscell sokkal kisebb volt, mint azt az itt létrejött vasúti csomópont méretéből gondolhatták volna.

Ágh Péter, Fehér László, Majthényi László és Stangl Imre László a táblaavatón
Fotó: Ohr Tibor

A település fejlődését a vasútvonal kiépítésének köszönhette. A táblát dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Majthényi László megyei elnök és Fehér László, Celldömölk polgármestere leplezte le, majd Ágh Péter országgyűlési képviselőt követően ők is megkoszorúzták, ahogyan Baross Gábor egykori közlekedési miniszter szobrát is. Az ünnepség a KMKK színháztermében folytatódott, ahol Fehér László polgármester köszöntötte a megjelenteket.

– Másfél évszázada lett Kiscell a Nyugati Vasút elágazási központja, hiszen vasútföldrajzi szempontból rendkívül kedvező helyzetben volt – mondta, majd felidézte a helyi szállóigét, miszerint Celldömölkön mindenki vasutas vagy vasutasnak a szomszédja. A humorosnak tűnő anekdota mögött nagy igazság van: a helyi vasút egykoron több ezer embernek adott munkát. A köszöntő után konferencia kezdődött, melyen előadott dr. Mosóczi László államtitkár; dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Ágh Péter, országgyűlési képviselő. Fehér Tamás nyugalmazott vontatási főnök videóüzenetben idézte fel a vasút helyzetének alakulását „Kis-Czelltől Czelldömölkig”.

Végül megnyitották a KMKK aulájában A „vasparipától” a villamosításig Celldömölkön címmel megrendezett vasúttörténeti kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában