Frissen Vasból

2021.10.05. 17:30

Az élménypedagógia, a VAS-FILM és történelmiregény-írók is szóba kerültek a civil sajtóreggelin

Gazdag, változatos kínálattal készült a sajtóreggelire a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. Nyolc civil szervezet ajánlotta programjait októberre és november elejére.

Tóth Kata

Civil sajtóreggeli 20211005, 2. Soltis Lajos Országos Színjátszó Találkozó (október 5-9.) Nagy Gábor – Soltis Lajos Színház, igazgató Szombathelyi Japán Nap - (október 8-9.) Schmitt Csilla – Magyar-Japán Baráti Társaság Szombathely, elnök Történelmi regényírók találkozója – (október 9.) Csiki István – ötlet- és házigazda Colonia Savaria teljesítménytúrák – (október 16.) Gombos Kálmán - Vasi Vándorok, elnök I. Nyugat-Magyarországi Élménypedagógiai Konferencia – (október 16.) Szabolcs Gergely – Pedagógia Plusz, élménypedagógia tréner Szivárvány Gyermek Néptáncfesztivál – (október 22.) Horváth Győző - Ungaresca Táncegyüttes, művészeti vezető A Ferrum Színházi Társulás premierje – (november 6.) Török Gábor – Ferrum Színházi Társulás, művészeti vezető VAS-FILM 17 – Vas megyei Függetlenfilm Fesztivál – (október 9-10.) Meskó Krisztián – VAS-FILM, főszervező, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Nagy Gábor, a Soltis Lajos Színház igazgatója az október 5-étől 9-éig zajló 12. Soltis Lajos Országos Színjátszó Találkozó programjairól beszélt. Celldömölkre várják az érdeklődőket: öt nap alatt hat helyszínen 14 csapat 17 produkcióját láthatja a közönség. A programban a progresszívebb szemléletű előadások mellett helyet kapott koncert-színház, színházi nevelési program, monodráma és diákoknak, gyermekeknek szóló előadás is. Számos programra ingyenes részvételt biztosítanak a diákoknak. Szakmai beszélgetések kísérik az előadásokat.

Október 9-én, szombaton ismét Japán Nap lesz a sportházban. Schmitt Csilla, a Magyar-Japán Baráti Társaság Szombathely elnöke sorolt néhányat az idén félnapos rendezvény programjai közül. A gyerekeknek meseelőadással, játékokkal, kézműves foglalkozásokkal készülnek; a felnőtteknek sportbemutatóval, kard- és bonsai bemutatókkal, filmvetítéssel, előadásokkal a japán életszemléletről, popkultúráról és a japán kertek varázsáról. Hagyományosan lesz Ataru-koncert; a dobszínház előtt egy japán énekesnő J-POP dalokkal szórakoztatja a közönséget.

Történelmi regényírók találkozójára hívják szombaton az érdeklődőket a Chernel Kálmán Városi Könyvtárba. Az ötletgazda, Csiki István elmondta: igazi nagyágyú, Bán Mór, a Hunyadi-könyvsorozat írója és Cs. Szabó Sándor író érkezik. 16 órától kezdődnek a beszélgetések, 18 órakor mindkét szerző részvételével arról, hogyan jelennek meg a híres történelmi személyiségek a mai regényekben. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Az október 16-ára tervezett Colonia Savaria teljesítménytúrákat Gombos Kálmán, a Vasi Vándorok elnöke ismertette. Mint mondta, 5, 10, 20, 30 és 42 kilométeres távok közül választhatunk sok erdei szakasszal, őszi útvonalon. A skanzenen keresztül vezetnek a rövidebb távok, a maratoni pedig a Pinka-szurdokon keresztül felvisz a Vas-hegyre, majd visszatér Szombathelyre. A rajt és a cél helyszíne az oladi katolikus közösségi ház.

Október 16. az I. Nyugat-Magyarországi Élménypedagógiai Konferencia időpontja. Szabolcs Gergely, a Pedagógia Plusz élménypedagógia trénere elmondta: három szekcióban zajlik majd a munka a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában. Az első, a pedagógusokat megszólító 40 fős már betelt. A segítő szakembereket gyűjti össze a második és kísérleti jelleggel csoport- és szervezetfejlesztési szekció is indul, amellyel a munkahelyek világát szólítják meg. A két utóbbira még vannak kiadó helyek, a részvétel ingyenes.

Egy héttel később, október 22-én, szombaton hagyományosan Bükön rendezik a Szivárvány Gyermek Néptáncfesztivált, a nyugat-magyarországi régió gyermek, ifjúsági és művészeti iskolai néptánccsoportjainak minősítő fesztiválját. Ha a vírushelyzet úgy kívánja, zártkörű lesz a fesztivál online bejelentkezési lehetőséggel a csoportoknak, mondta Horváth Győző, az Ungaresca Táncegyüttes művészeti vezetője. Koncert, táncház zárja a programot.

November 6-án 19 órakor a Don Bosco Művelődési Házban láthatjuk a 45 éves Ferrum Színházi Társulás premierjét, november 9-én ismételnek. Weöres Sándor Csalóka Péter című mesejátékát adják elő, amit művészeti vezetőjük, Török Gábor felnőtteknek és gyermekeknek is ajánlott.

Október 9-10-én Vépre, a művelődési házba várják a filmek szerelmeseit a VAS-FILM 17 – Vas megyei Függetlenfilm Fesztiválra. Hatvanhét alkotás érkezett be, ezek közül 34 versenyez majd, a többit információs blokkban vetítik, árulta el a főszervező, Meskó Krisztián. A műhelymunkára, beszélgetésekre, filmnézésre az ország minden pontjáról, sőt a Vajdaságból is érkeznek vendégek, várnak minden filmkedvelőt az ingyenes programra.

Végül Borsos László beszélt az Eurodesk hálózat által szervezett Time to move kampányról. A program azt célozza, hogy a fiatalok minél több információhoz jussanak, ami a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségét illeti. A Vas megyei partnerszervezet a Vasi Ifjúságért Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában