Lekvár, befőtt és ivólé

2021.10.06. 07:00

Befőzőautomatákat adtak át Szentgotthárdon – A helyi termékek feldolgozását segíti az adomány

Vas megyébe érkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Magyar Asszonyok Érdekvédelmi Szövetsége közös körútja, melynek során befőzőautomatákat adományoznak közétkeztetőknek és civil szervezeteknek.

Tersztyánszky Krisztina

V. Németh Zsolt (jobbról a harmadik) adta át a befőzőautomatákat

Fotó: Szendi Péter

Szentgotthárdon egy étterembe hívták össze az adományt fogadó szervezetek képviselőit. Heizler Norbert, a CÖF koordinátora elmondta, hogy a befőzőkészülékek kihelyezésével a helyben termelt egészséges alapanyagok, gyümölcsök és zöldségek felhasználását kívánják elősegíteni. Az eszköz használata egyúttal jó alkalom a közösségteremtésre és a generációk közötti tapasztalatcserére, sőt kistermelőknek, civil szervezeteknek akár bevételt is hozhat az előállított lekvárok, ivólevek, befőttek értékesítése. Cserébe a szervezet azt kéri, hogy a termékekből öt-tíz százaléknyit juttassanak rászoruló családoknak.

V. Németh Zsolt (jobbról a harmadik) adta át a befőzőautomatákat
Fotó: Szendi Péter

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője az általa kezdeményezett zártkert program jó kiegészítőjeként értékelte a kezdeményezést, amely a termék-előállítás örömét adja meg az embernek a faültetéstől kezdve a befőttesüveg lezárásáig. Elmondta: olyan szervezeteket választottak ki kedvezményezettnek, amelyek már eddig is sokat tettek ennek az életformának a népszerűsítéséért.

Heiz­ler Norbert és Szőnyi Kinga (a szövetség elnöke) a szentgotthárdi id. Pochán ­Miklós Kertbarát Egyesület, a jánosházi Szív Egyesület, a Magyarszombatfai Hagyományőrző Egyesület, a Szalafői Gyümölcsklub és az Együtt Nádasdért Egyesület képviselőinek adta át az eszközt. A befőzőautomata mellé egy receptgyűjtemény is járt, szezonális alapanyagokból készülő ételek receptjeivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában