Frissen Vasból

2021.10.23. 08:22

Berlinből néztek Budapestre az '56-ra emlékező jánosházi diákok – fotók

Berlini fiatalok néma szolidaritását idézték fel a Szent Imre iskola diákjai, úgy emlékeztek az 1956-os budapesti eseményekre. Jánosházán idén is koszorúzással zárult az október 23-ai emlékezés.

Bakos Ágnes

A jánosházi Szent Imre iskola diákjai igaz történetet idéztek meg egy kelet-német osztályról, amely kiállt a magyar forradalmárok mellett.

1956 októberében néhány érettségi előtt álló német középiskolás Nyugat-Berlinbe látogatott, ott hallottak a budapesti eseményekről úgy, hogy az otthon hallott propagandával szemben nem ellenforradalmi zavargások zajlanak Budapesten. Amikor arról a téves hírről értesülnek, hogy Puskás Ferenc áldozatul esett a szovjet intervenciónak, az egész osztály úgy dönt, hogy az egyik órán egy perc néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak. Az eset felháborodást kelt az iskola vezetésében, a botrány egyre magasabbra jut, hamarosan maga az oktatási miniszter utazik a helyszínre, a fiatal „ellenforradalmárokhoz”. A történet 2018-ban került filmvászonra, a német dráma Das schweigende Klassenzimmer címmel készült, magyarul A néma forradalom címmel került mozikba – és került a jánosházi művelődési otthon színpadára a Szent Imre iskola diákjai játékában.

 

Időutazásnak nevezte a zenés műsort Molnár Terézia, a Szent Imre iskola igazgatója. – A ma gyermekei szívesen, örömmel, lelkesen próbálják bemutatni a pesti srácok vagy éppen a német fiatalok hősiességét – mondta ünnepi beszédében. Emlékeztetett, hogy ez a korosztály még nem tanulta az 56-os eseményeket a történelemórán. – Legyünk méltó örökösei 1956 hőseinek, ennek a szemmel nem, csak szívvel látható Magyarországnak – zárta beszédét Molnár Terézia.

A jánosházi emlékezés koszorúzással zárult: az 56-os katona emlékművéhez kerültek a koszorúk.

Ezek is érdekelhetik