Elismerések

2021.10.13. 17:30

Életük a segítés – Négy vasi kapott Caritas Hungarica Díjat

Az elmúlt évek példaértékű és áldozatos munkájáért a Szombathelyi Egyházmegye négy önkéntese kapott Caritas Hungarica Díjat. Az elismerést szombaton adták át szentmisét követően Budapesten a Magyar Szentek Templomában.

Vas Népe

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A 2012-ben alapított Caritas Hungarica Díj célja hármas: egyrészt évről évre ezzel ismerik el az önkéntesek munkáját, továbbá növeli az önkéntesség társadalmi megítélését és karitatív tevékenységre ösztönöz. Az elismerést azok az önkéntesek kapják, akik a Katolikus Karitász tevékenysége során a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorultakért.

A szeptember 9-i díjátadón Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke szentbeszédében hangsúlyozta: „Krisztust kell vinni az emberekhez. Nem a magam szeretetét, nem a magam bölcsességét, nem a magam jóságát, hanem Krisztust kell adnom.”

Zagyva Richárd, a Karitász országos igazgatóhelyettese köszöntőjében elmondta, a díjazottak kiemelkedő módon és rendszeresen segítik embertársaikat.

Idén összesen 47, a Szombathelyi Egyházmegyéből négy karitászönkéntes vehette át az elismerést. Dr. Horváth Sándor a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász megalakulása óta végez önkéntes munkát. Az első zágrábi humanitárius segélyszállítmány célba juttatásánál is jelen volt, tolmácsolással és hivatalos ügyek intézésében segített. Számos alkalommal szervezett ausztriai gyűjtést a menekültek megsegítésére, munkatársaival rendszeresen támogatja természetbeni adományokkal a hátrányos helyzetű családokat, idős, beteg embereket. A nardai gyermektábor létrehozásában is sokat tett. A sziszeki földrengés károsultjainak megsegítésében elsőként indított gyűjtést, a Karitászban összegyűlt adományt több alkalommal is elkísérte a katasztrófa helyszínére.

Skrapits András, a Jáki Plébániai Karitász Csoport aktív tagjaként már a kezdetektől segített az adományok gyűjtésében, szétosztásában. A Jákon élő, idős, beteg embereknek tűzifa beszerzésében és feldolgozásában is segítséget nyújt. A Katolikus Közösségi Ház programjainak szervezésében és az Idősek napja rendezvényeken rendszeresen közreműködik.

Skrapits Andrásné a Jáki Plébániai Karitász Csoport meghatározó tagjaként kiemelkedő munkát végez a rászorulók felkutatásában és támogatásában. Szociális érzékenységének köszönhetően nem kerüli el a figyelmét a háttérben meghúzódó, szükséget szenvedő ember. A természetbeni adományok gyűjtését folyamatosan végzi, így mindig rendelkezésre áll tartós élelmiszer, ruha, bútor és háztartási eszköz a karitászcsoport raktárában. Az egyházi ünnepek alkalmával rendszeresen segíti a plébánia munkáját.

Udvardi Zsuzsanna a Jáki Plébániai Karitász Csoport vezetőjeként az egyik legaktívabb önkéntes közösséget irányítja. Széles körű kapcsolatainak köszönhetően mindig sikeresek az általa megszervezett adománygyűjtő akciók. Jákon és a környékbeli településeken folyamatosan kutatja a rászorulókat. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nardai gyermektáborában rendszeresen segít munkatársaival, és minden nagy rendezvény lebonyolításnál jelen van. A helyi önkormányzattal nagyon jó kapcsolatot ápol, így a település szociális feladataiból is aktívan részt vállal önkénteseivel együtt.

Kiemelt képünkön: Skrapits András, Skrapits Andrásné, Udvardi Zsuzsanna és Horváth Sándor az elismeréssel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában