Találkozó

2021.10.25. 11:48

Generációkat köt össze a köpesztés Apátistvánfalván

A Rába- vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület október 18-án rendezte meg a hagyományos tökmagköpesztést és a generációk közötti találkozót a kultúrházban: nagy sikerrel.

Tersztyánszky Krisztina

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN/Rába-vidéki SZNYE

A magyarországi szlovén kisebbség számára nagyon fontos, hogy a hagyományok és velük együtt az anyanyelv fennmaradjon. Jó alkalom a régi szokások átadására, ha sikerül az egyes korosztályoknak közös programot szervezni. Ezúttal így volt: az egyesület tagjai és az általános iskola tanulói együtt dolgoztak. Az iskolából két csoportban érkeztek a gyerekek, akik nagy lelkesedéssel vegyültek el a nyugdíjasok között. Bátran kérdezgettek a hagyományról, és nagy élvezettel hallgatták az idősebb generáció magyarázatait.

– A rendezvény célja, hogy átadjuk a fiataloknak a hagyományainkat és ápoljuk a szlovén kultúrát – tudtuk meg Fodor Sándornétól, az egyesület elnökétől.

– A legfontosabb pedig a Rába-vidéki szlovén anyanyelvünk fennmaradása. Sajnos egy-egy tanulócsoport csak negyvenöt percig, a tanítási óra végéig volt velünk. De így is volt alkalmunk megtapasztalni, hogy örömmel tanulták meg a tökmagköpesztést, néhány gyereknek nagyon gyorsan sikerült rájönni a gyors munka fortélyaira.

Természetesen az idősek nem engedték vissza a gyerekeket az iskolába úgy, hogy meg ne kínálták volna őket – üdítővel és azokkal a hagyományos ételekkel, amelyeket régen a háziasszonyok erre az alkalomra készítettek.

– Egyesületünk néhány tagja erre az alkalomra is sütött kalácsokat. Volt diós-mákos és kakaós kalács, készítettek tökmagból kalácsot, és természetesen nem maradt ki a kínálatból a Rába-vidéki perec sem.

Kiemelt képünkön: Idősek és fiatalok együtt, tökmaggal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában