Frissen Vasból

2021.10.20. 17:22

Dráma a magyar-osztrák határnál: a két menekült már a kisbuszban megfulladhatott

Valószínűleg megfulladt az a két menekült, akiket kedden holtan találtak egy kistherautóben Cinfalva (Siegendorf) közelében – erre az eredményre jutottak a boncolás elvégzése után. A férfiak kilétét is tisztázták.

orf.at

Fotó: burgenland.orf.at

A boncolás eredménye még előzetes és nem végleges – hangsúlyozta Roland Koch a kismartoni (Eisenstadt) államügyészség szóvivője. Korábban a túlélők viszonylag jó állapota miatt a rendőrség nem feltételezett fulladásos halált – írja a burgenland.orf.at.

A rendőrség szerint a két férfi kilétét is tisztázták. Szíriából érkeztek, 33, illetve 37 évesek, családjukat diplomáciai csatornákon tájékoztatják. A feltételezett csempész felkutatása tovább folyik.

A másik 27 menekült, akik szintén a kis teherautóban tartózkodtak, menedékjogért folyamodtak. 17 és 47 év közöttiek, átadták őket a menekültügyi hatóságoknak, és menedékházakon helyezik el őket – tette hozzá Helmut Marban rendőrségi szóvivő.

Korábban írtuk

Mint arról lapunkban beszámoltunk, kedden az osztrák-magyar határ közvetlen közelében, a cinafalvi puszta területén tűnt fel az a kisbusz, amelyet igazoltatás céljából állítottak meg a járőröző katonák. A járműben a menekültek mellett kettő halálos áldozatot is találtak.

A sofőr elmenekült a helyszínről, őt még mindig nagy erőkkel keresik a magyar és az ausztriai rendőrök.

Herbert Marban, az osztrák rendőrség szóvivője szerdán az ausztriai közszolgálati médiában pontosított a menekültek számával kapcsolatban. A fegyveres erők 27 élő szír ember találtak.

Az ügyben jól halad a nyomozás, a kihallgatás tolmács segítségével folyik – tette hozzá. – A migránsok egyelőre nem kértek menekült státuszt. Igaz, ezt bármikor megtehetik. A 25 és 30 év közötti férfiak halálálnak okáról és időpontjáról még nincs információ. Ennek kiderítésére a kismartoni (Eisenstadt) államügyész hatósági boncolást rendelt el. Az eredményt a hétvégére várják.

Gerald Tatzgern, a Szövetségi Bűnügyi Rendőrségi Hivatal embercsempészet elleni iroda vezetője egy érdekes jelenségre is felhívta a figyelmet. Az embercsempészek egyre veszélyesebb módokat választanak, hogy az személyeket átjuttassák Magyarországról Ausztriába. Korábban az volt a jellemző, hogy a határ előtt kitették őket, a két ország közötti néhány kilométeres szakaszt gyalog tették meg, majd ismét autóba szálltak és így folytatták útjukat Nyugat-Európa felé. Az elmúlt hónapokban azonban taktikát változtattak a bűnözők. A csempészek a teljes utat kisteherautókkal, kisbuszokkal teszik meg, miközben a menekültek rossz körülmények között, zsúfolva, levegőtlen helyen utaznak.

Előzmény:

https://www.vaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/halott-menekulteket-talaltak-egy-kisbuszban-az-osztrak-hatarnal-5400311/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában