Frissen Vasból

2021.10.02. 21:37

Hatszáz fellépő a Vasi Néptáncpanorámán

A Berzsenyi térnél nem is lehetett volna jobb helyszínt találni a Vasi Néptáncpanoráma megrendezéséhez. A történelmi épületek között – két színpadon – Vas megye néptáncos és népzenész közösségeinek színe-java bemutatkozott.

Tóth Judit

20211002 Vasi néptánc panoráma, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

Október 2-án eredetileg a Csoóri Fesztivált szervezték volna meg negyvenhét helyszínen, határokon belüli és határokon túli rendezvények sokaságával. Erre azonban a pandémia miatt nem volt lehetőség, így lett helyette ezen a napon a Vasi Néptáncpanoráma, amely a vasi néptáncosok, népzenészek közös nagy ünnepévé kerekedett.

 

Ez egy igazi panoráma, hiszen az utánpótlás csoportoktól kezdve a nagy öregekig mindenki fellépett a programon. Nem volt értékelés, a nézők örömére és a saját maguk boldogságára táncoltak, zenéltek, énekeltek a szereplők. Ez a folklór esemény amúgy nem új, hiszen korábban Körmenden és Celldömölkön már volt ilyen, most utazó jelleggel Szombathely lett a helyszín. A programunk zárásaként Vas megye négy nagy műhelye, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, a szombathelyi Ungaresca Táncegyüttes és a Szökős Néptáncegyüttes lépett színpadra – tudtuk meg a főszervezőtől, Horváth Győzőtől, az Ungaresca Táncegyüttes vezetőjétől.

A délelőtt folyamán a Kuttyomfitty Társulat szórakoztatta a gyereket, majd jöttek a vasi néptáncegyüttesek, népdalkörök és népzenei együttesek.

A rendezvényen dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és dr. László Győző alpolgármester együtt ajánlották a közönség figyelmébe népi kultúránk, magyar anyanyelvünk, néptáncunk és népzenénk szépségeit.

Csodálatos kezdeményezés ez, hiszen Szombathely a tánc fővárosa, nagyon sok gyermek, ifjúsági és felnőtt tánccsoport működik ebben a városban nagy sikerrel. Maradjon ez így a továbbiakban is, minden támogatást meg fogunk adni nekik – mondta dr. Hende Csaba.

A nagyszabású eseményen Büki László válogatott fotóit is megtekinthették az érdeklődők, amelyek az elmúlt bő tíz évben Vas megye néptáncos eseményein készültek. Nem feledkeztek meg a nagy elődről és példaképről, Dr. Pesovár Ernőről sem: a neves néptánckutató életét, munkásságát tablókon mutatták be.

Összesen mintegy hatszáz fellépője volt a programnak, közülük sokan ott voltak a rendezvényt lezáró táncházban is az MMIK aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában