Civil forgatag

2021.10.04. 11:30

Lecsóverseny Bükön: Kókuszzsírral is jó!

Velővel, sonkával, csirkemájjal vagy vegán módra: a lecsó volt a főszereplő Szent Mihály napja alkalmából Bükön.

Bakos Ágnes

Fotó: BÁ

Szent Mihály napja több helyen a szüret kezdete, délebbre már meg is forr ilyenkorra az első bor – Bükön pedig már hagyományosan ilyenkor a nyarat idézik a lecsó ízével. A hagyományos lecsók között és a különlegességek versenyében sem talált legyőzőre Pukler Emil csapata az idei lecsófőzőversenyen, ezzel pedig a nyertes szempontjából is folytatták a hagyományt a Szent Mihály-napi civil forgatagban. Szerinte a hagyományos lecsó titka az, hogy tartani kell a klasszikus receptet, a hagyma, a paprika és a paradicsom elegendő, nem szabad túlfűszerezni, és figyelni kell az időzítésre. Persze kísérletezni érdemes, egy-egy pluszhozzávalót illeszteni az ételhez, ezt bizonyítja, hogy a különlegességek között sem találtak legyőzőre: a velős, sonkás lecsó volt a nyerő.

Díjátadó. Pukler Emil csapata győzött, a zsűri „vakon kóstolt”. Mellette Tóth Tamás és dr. Németh Sándor polgármester. Nem látták, mit kóstolnak

Pukler Emil idén a zsűrielnök feladatát is elvállalta, „vakon” kóstolták a lecsókat a főzőcsapatok delegáltjai, a pontozás adta ki a végeredményt. Dobogós helyet ért még a szombathelyi Végállomás klub lecsója és a büki Tudatosan Környezetünkért Egyesület főztje, valamint a klasszikusok között a BTK asztalitenisz szakosztálya és a büki Nyugdíjas Baráti Kör étele. Új kategóriát is hirdettek – ez már a verseny közben alakult, hiszen a BTK kézilabdás lányai mellőzték az állati eredetű alapanyagokat, így kókuszzsírral készült a lecsójuk, amely a legvegánabb címet nyerte. Teljes mértékben használható állati eredetű zsiradék helyett, nem ad mellékízt, és praktikus is a kókuszzsír, mert nem ég le – árulta el Szabó Dóra és Szabó Réka. Jövőre lehet, hogy a különleges kategória nevezői lesznek, és más zöldséggel, esetleg gyümölccsel dobják fel a lecsót. Összesen 13 csapat nevezett, kellemes meglepetés volt a nagy érdeklődés – mondta Tóth Tamás, a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár intézményvezetője.

Fotó: BÁ

Az időjárás késő nyarat idézett, így a legkisebb kilátogatók napsütésben használhatták és használták is a fajátékokat és az ugrálóvárat az Eötvös utcában, miközben változatos zenei kínálat mellett stand up szólt a „jó ebédhez” Szép Bence jóvoltából a művelődési ház előtt kialakított színpadról. A napot már az Atriumban zárták, ahol a 30Y adott koncertet a Szent Mihály-napi program végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában