nagy érdeklődés

2021.10.22. 07:00

Már vetítik a vasi mozik az Elkxrtuk című filmet – Hende Csaba is jegyet váltott a premierre

Tegnap este volt a Savaria moziban az Elkxrtuk című új magyar film első vetítése. A politikai krimit október 27-éig minden nap vetíti a mozi. Az előzetes helyfoglalások alapján telt házas vetítésekre számítanak. A premierre dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő is jegyet váltott.

Gyöngyössy Péter

Gál Sándor és dr. Hende Csaba a premier-előadáson. Mögöttük dr. Puskás Tivadar, Szombathely díszpolgára

Fotó: Cseh Gábor

Tegnap este mutatta be a szombathelyi Savaria mozi az Elkxrtuk címú új magyar filmet. A brit rendező, Keith English politikai thrillerként, morális thrillerként jelölte meg a 2006-os budapesti eseményeket feldolgozó alkotás műfaját. Az akkor tizenhat éves Magyar Köztársaság vezetőjének kiszivárgott „őszödi beszéde” alapjaiban rengette meg az emberek demokráciába és a kommunizmus utáni rendszerváltozásba vetett hitét. Az új politikai krimi ebbe az időszakba, 2006 indulatokkal teli őszére kalauzolja el nézőit egy fiatal, feltörekvő elemzőlány történetén keresztül.

Gál Sándor és dr. Hende Csaba a premier-előadáson. Mögöttük dr. Puskás Tivadar, Szombathely díszpolgára
Fotó: Cseh Gábor

A premierre jegyet váltott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke is, akit arról kérdeztünk, miért tartja fontosnak a filmet.

– Én nem voltam ott a 2006. október 23-ai Fidesz-rendezvényen, tehát személyesen nem éltem át az azt követő kardlapozást, lovas rohamot és gumilövedék-sortüzet, de mélyen megrázott és felkavart az esemény. Történelmünk kevéssé feldolgozott és mélységében kevéssé ismert, homályban lévő részleteinek a megismerése mindig fontos. Különösen, ha a közelmúlt sötét eseményeiről van szó. Hiszen a 2006. október 23-án történtek nemcsak a forradalom és szabadságharc 50. évfordulóját, hanem az azt követő esztendőket is beárnyékolták. Annak a homálynak az eloszlatása, ami az akkori események valódi mozgatórugóit fedi, közérdek egy demokratikus jogállamban – fejtette ki a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában