Frissen Vasból

2021.10.21. 07:00

Pályaorientációs nap a kőszegi iskolában – Szabi, a pék még fánkot is sütött a diákokkal – fotók

Pályaorientációs napot tartottak a Kőszegi Evangélikus Gimnáziumban, ahol négy helyszínen kétszáz gyerek örült a tanórán kívüli tanulási, tájékozódási lehetőségnek.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

Az első emeleten a hazai evangélikus egyház természettudományos oktatásáról nyílt vándorkiállítás, amit Mesterházy Balázs igazgató nyitott meg. Kiemelte, hogy a tárlat része a kőszegi intézmény is, amelynek tablója megemlékezik Arató Istvánról, aki 1909-től volt iskolájuk tanára, majd igazgatója 1945-ig. Ő dolgozta ki a szaktantermi rendszert, és elhivatott volt a nőnevelés iránt. A rendezvényen „gravírozott ablakszemeket” helyeztek el az Arató szaktanteremben; előadásokat, bemutatókat tartottak az iskola öregdiákjai vagy az intézményhez kötődő szakemberek; köztük Szabadfi Szabolcs („Szabi, a pék”), aki bemutatta a kovászos fánk elkészítését.

Szabadfi Szabolcs egy 105 évvel ezelőtti kovászt hozott a fiataloknak, amit 12 órával az érkezése előtt ismét megetetett, felfrissített, hogy dolgozni lehessen vele. Az öreg kovászt a pék Olaszországból, egy bivalyfarmról kapta ajándékba, és azóta ő tartja életben, nevelgeti. Kovászos fánkot készített a gyerekekkel, amiben értelemszerűen nincs élesztő, kovásszal kicsit lassúbb a technológia, de sokkal tartósabb, légiesebb és könnyebben emészthető kis párnák lesznek a dagasztott tésztából.

Figyelni kell a sütésnél, mert ezen a fánk is szalagos kell, hogy legyen. Szabi, a pék harminc gyerekkel dolgozott együtt, 160-170 fánkot készítettek, közben az életét is elmesélte. A kőszegi lakótelepről indult, nem itt tanult, hanem Szombathelyen, de a ma már 21 és 24 éves gyermekei ebbe az iskolába jártak, már végeztek vendéglátó menedzser szakon, és már munkába álltak az édesapjuk éttermében és a pékségében. Szabadfi Szabolcs életének fő színterei jelenleg Budapest és Szentendre, szeretne gyakrabban hazajárni Kőszegre, de olyan sok a munkája, hogy ritkán jut haza. Most megragadta az alkalmat, hogy a gimnázium meghívta a pályaorientációs napra, mert emiatt végre hazajöhetett, és találkozhatott az édesanyjával.

Németh Balázs, agrármérnök az édesapjával, Németh Lászlóval jött előadónak, mindketten idejártak középiskolába. Háromgenerációs sajtműhelyt hoztak létre a 88 éves nagypapával együtt, aki még dolgozik is a répcevisi családi gazdaságban. A szénát is maguk termelik, amivel a teheneiket etetik. Az állatokat különleges takarmányozással nevelik: csak szénából és abrakból áll a táplálékuk, silót, szenázst nem kapnak. Ez kevesebb tejet jelent napi szinten, de erre azért van szükség, hogy az adalékanyagokat ne kelljen beletenni a sajtba, vagyis hogy ne kelljen hozzá nátrium-nitrit és kálium-nitrát, ami a bolti polcokon lévő sajtokban megtalálható. A gyerekeknek kóstolót is hoztak a szénatejből készült sajtokból, a jellegzetes illat belengte a termet, ahol az ínyenc falatokat kínálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában