Arany fények

2021.10.23. 20:00

Tizenhat éves körmendi természetfotós a világ élvonalában – fotók

A döntősök közé jutott a nemzetközi Golden Turtle (Arany Teknős) természetfotós pályázaton a tizenhat éves körmendi Kártyás Gergő.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Szendi Péter

A Természet a fiatalok szemével kategória döntőjébe hét fotó került be, közülük öt magyar pályázó munkája. Az első helyezett Koncz-Bisztricz Tamás lett, rajta kívül a „döröskei” Kártyás Gergő két fotója került a döntősök mezőnyébe.

Gergővel, a Kölcsey-gimnázium tizedik osztályos tanulójával Körmenden beszélgetünk, ahol mindjárt meg is magyarázza a kettősséget.

– Körmenden lakunk, de a legtöbb sikeres képemet Döröskén, a hétvégi házunk kertjében lőttem – magyarázza. – Legtöbbször nyáron fotózom a természetet, de apával gyakran kimegyünk télen is macskaetetés céljából, és ilyenkor is elmegyek túrázni egyedül, és ameddig van fény, fotózok.

A gimnazista 2016 második felében kezdett érdeklődni a természetfotózás iránt. Először csak azokkal a bridge, illetve kompakt gépekkel dolgozott, amiket otthon talált, aztán 2017-ben megkapta az első tükörreflexes, cserélhető objektíves kameráját, azóta a felszerelésének a fejlesztgetésére fordítja a kapott születésnapi és egyéb ajándék pénzeket.

A neten és könyvekben megnézett fotókból inspirálódik, ezekből tanulja a szerkesztést, a fények kezelését. Néha kikéri egy-egy idősebb fotóriporter véleményét, illetve egyszer sikerült nyáron összehozni egy találkozót a hozzá hasonló feltörekvő tehetségekkel. A tízezer fotós mezőnyben történő mostani megmérettetés az első nagyobb nemzetközi pályázata.

– Mostanában már megyek a téma után, kifekszem az erdőszélre, figyelem a vadat. Ebben a legnagyobb áldozat az, hogy korán kell kelni. A napfelkelte utáni és a naplemente előtti aranyórában érkezik a legszebb, meleg sárgás fény. De akárhogy kúszhatok-mászhatok, a legjobb képeket ott készítem a háznál. Tíz-tizenötféle madár jár oda, őz, szarvas, róka is garázdálkodik. De a jó kép nem fajfüggő – egy mindennapi fecskét vagy galambot is le lehet jól fotózni. A kreatív látásmód, a fények használata a fontos szerintem. Sokszor, ha kevesebb látszik egy képen, az többet mond. Nagyon sok múlik a szerencsén is: több ezer képből kerül ki száz értékes, abból néhány versenyképes.

Ezt tanúsítják a döntős fotói is: az egyiken egy széncinege ül egy kócos ágon, a másik egy récepárt örökít meg a félig befagyott tónál, rendkívül izgalmas szögből. Mindegyik téli kép és fekete-fehér. Tizenhét beküldött munkájából ezeket találta legjobbnak a zsűri.

Gergő nem készül fotósnak, azt mondja, neki valami más munka kell, a profizmus valószínűleg sokat elvenne a fényképezés élvezeti értékéből. Ráadásul a portrézás nem áll közel hozzá. Nagyon szeret Döröskén lenni, egyedül bóklászni a kertben, az erdőben, a tónál. Ez az ő világa, ha tehetné, legszívesebben egy tanyán élne. Szívügye a tisztább környezet, az energiafelhasználás csökkentése, sőt a mezőgazdaság is érdekli. Bárhogy alakul is az élete, a természetfotózást szeretné hobbiként megtartani.

Kiemelt képünkön: A körmendi Kártyás Gergő a nemzetközi Golden Turtle pályázaton jutott a döntősök közé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában