Területvédelem

2021.10.07. 17:30

Vasi tartalékos katonák tűzharc árán menekítették ki a polgármestert – fotók, videók

A Vas megyei MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj is részt vett az országos jelentőségű Moon Star 2021 kiképzési foglalkozáson a Bakonyban, sőt teljesítményei alapján beválasztották a bemutató legattraktívabb, leglátványosabb mozzanatainak végrehajtásába.

Merklin Tímea

Fotó: Zag Lívia

Az október 2-től 8-ig tartott Moon Star programot a székesfehérvári székhelyű, nyugat-magyarországi egységeket tömörítő MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred szervezte, összevontan a kelet-magyarországi 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredhez tartozó alakulatokkal, így a képzés országosan érintette a területvédelmi tartalékosi rendszert. Mind a 19 megyéből és a fővárosból érkeztek katonák, a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalèkos állományokból egyaránt.

A helyszínt a Bakony Harckiképző Központ Újdörögd Bázis és annak kiképzési objektumai adták. A dombokra kihelyezett foglalkozások ismeretanyagát végül egy napra sűrítették, ahol a vasiak jelentős szerepet kaptak. Az erős fizikai igénybevétellel járó, megelőző napok teljesítményei alapján a kiképzők a Vas és Győr-Moson-Sopron megyei első századot választották az előre beállított harcászati helyzet kivitelezésére a bemutatóra. A forgatókönyv szerint megerősítő katonai erők érkeztek a rendőrség kérésére, mert nem tudták kezelni a lázadók miatt kialakult szituációt.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.vaol.hu/wp-content/uploads/2021/10/361000020211007134234.mp4"][/video]

A települést lezárták, ellenőrző-áteresztő és rejtett megfigyelő pontokat telepítettek, járőrőztek, hogy a belső lázadók ne jussanak ki, és a környékbeli ellenerők ne tudjanak beszivárogni. A tüntető tömeg egyre feszültebb volt, és a polgármester vesztét akarták, ezért a katonák megszervezték a kimenekítését. A külső lázadó erők fegyverrel betörtek, lövöldözni kezdtek, belelőttek a tömegbe, amely ijedten szètoszlott. Tűzharc alakult ki, el kellett hárítani a támadást, evakuálni a sérülteket, és biztosítani a polgármester távozását, helikopterrel jöttek érte.

Az akcióban nem csak a komplex megoldásokra kellett odafigyelni, plusz nehézséget okozott az esős, szeles, hideg idő, a sár. A katonák bebizonyították, hogy ezzel a terheléssel, az időjárástól függetlenül is képesek végrehajtani a feladataikat.

Dr. Horváth Zoltán alezredes, a MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred ezredparancsnok-helyettese elmondta, hogy fokozott veszèlyhelyzetben a rendőrség a megyei védelmi bizottságokon keresztül kéri a Magyar Honvédség segítségét, amelynek elöljárói aktivizálják a területvédelmi ezredeket, hogy a lakosság érdekében vegyenek részt a biztonság kialakításāban. Hozzátette:

- A Vas megyei tartalèkos katonákra mindig lehet számítani, ezt a Covid időszak is megmutatta. A Győr-Moson-Sopron megyei határszakaszon, illetve a budapesti és szombathelyi kórházi szolgálatokból is maximálisan kivettèk a részüket. Jól teljesítenek a kiképzéseken, részt vettek a bakonyi táborépítésben is. Csak pozitívan tudok nyilatkozni a 83-as területvédelmi zászlóaljról – fogalmazott az alezredes.

A bakonyi táborról elmondta még, hogy a tartalèkos katonák önként vállalták, hogy részt vesznek a Moon Star foglalkozásain, amelyeket mentorok vezettek. Az általános harcászat, lőkikèpzés, a területvédelem mellett műszaki kikèpzés és egészsègügyi ismeretek is voltak.

- Az a célunk, hogy növeljük a tartalèkosok kiképzettsègi szintjét – hangsúlyozta. – Új, hogy vállalkoztunk a tartalèkos alegységek rajparancsnoki, szakaszparancsnoki állományának felkészítésére is. Eddig ilyen nem volt. Ezzel az egyhetes felkészítéssel megkezdtük az ő kiképzésüket, mentoroknak nevezzük azokat is, akik segítik a munkájukat, ezzel együtt megkezdtük a kis alegységek – rajok, szakaszok – felkészítését is, hogy kötelékekben tudjanak tevékenykedni.

Vén Tamás öntkéntes területvédelmi tartalékos főhadnagy az újdörögdi kiképzési foglalkozáshoz fűződően elmondta:

- Az a feladatunk, hogy békeidőben segítsük a honvédséget, a polgári hatóságokat, esetlegesen békeműveleti tevékenységekben is részt vegyünk. Az újdörögdi program tökéletesen jó alkalom volt arra, hogy olyan komplex feladatokat gyakoroljunk, ami bárhol előfordulhat, ahol mi szerepet vállalunk.

Erős András önkéntes területvédelmi tartalèkos szakaszvezető úgy fogalmazott: nagyon örül, hogy eljöhetett ide, reméli, hogy még többször is lesz lehetősège. Az ismereteit itt felfrissítette, sok újat is tanult, igazi katonai tevékenysègeket gyakorolhatott. Úgy érzi elérte a célját, ezért jelentkezett tartalékosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában